tiistai 15. elokuuta 2017

Mustikka-ricotta calzone

Tässä pieni tuliainen kesän Italian matkalta. Idea syntyi syödessäni makeaa calzonea Rooman Trasteveressa. Alunperin ajattelin tätä kokeilla leipoa kansallisen mustikkapiirakkapäivän kunniaksi, mutta valitettavasti tämä aikataulu ei ihan toteutunut.


Pohja on sama pizzapohja, jota aina käytän. Tein yhden pizzan verran taikinaa ja leivoin siitä neljä minicalzonea. Toki voit tehdä yhden ison, mutta sen jakaminen on aika sotkuista. Enkä usko kenenkään haluavan syödä tätä yksin kokonaan. Täytteen ohjeen heitin ihan hatusta. Mustikan ja ricottan suhteen hain kokeilemalla, samoin sokerin määrän.

pohja
1 dl kylmää vettä
1 g tuorehiivaa
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen sokeria
100 g vehnäjauhoja
2/3 rkl oliiviöljyä

täyte
2 dl mustikoita (tuore tai pakaste)
1/2 pakkaus ricottaa
1 1/2 rkl sokeria

Tee ensin pohjataikina. Liota hiiva veteen. Sekoita joukkoon suola ja sokeri. Lisää jauhot kahdessa erässä ja sekoita hyvin. Vaivaa käsin noin vartin ajan. Taikinan pitäisi lopuksi olla sileää ja pehmeää, eikä se saa tarttua käsiin. Lisää jauhoja, jos taikina on liian pehmeää. Sekoita lopuksi joukkoon oliiviöljy ja vaivaa vielä, kunnes taikina on tasaista. Laita kohoamaan kulhoon leivinliinan alle kolmeksi vartiksi.

Kun taikina on kohonnut, ota se pois kulhosta ja paina littanaksi työtasoa vasten. Pyöritä taikina pitkulaiseksi ja jaa neljään yhtäsuureen osaan. Pyöritä osat palloiksi ja jätä tasolle liinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi.

Taikinan kohotessa valmista täyte. Sekoita ainekset. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa. Laita uuni lämpenemään niin kuumaksi kuin sen saa. Kun uuni on lämmennyt, laita uunipelti lämpenemään uuniin vähintään 10 minuutiksi.

Kun taikinapallot ovat kohonneet, leivo ne jauhotetulla työtasolla pyöreiksi minipizzapohjiksi. Voit käyttää kaulinta tai pyörittää taikinan käsin. Laita pohjat leivinpaperin päälle, jaa täyte pohjien keskelle ja taita pohjat calzonen muotoon, eli keskeltä kahtia. Ylemmän puolikkaan reunat kannattaa venyttää alemman yli ja taittaa pohjan alle, jotta calzonet eivät aukea paistamisen aikana. Painele reunat tiukasti kiinni.

Ota kuuma pelti uunista, liu'uta leivinpaperi varovasti pellin päälle ja laita pelti uuniin. Paista, kunnes calzonet tummuvat hieman. Tähän kuluu noin 5 minuuttia, hieman uunin tehosta riippuen. Syö lämpiminä.

Minä en saa calzoneja ikinä pysymään kiinni paistamisen aikana. Kuvassa on parhaiten onnistunut kappale. Täyte on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella hyvää. Samainen täyte varmasti kävisi muunkinlaisen piirakan täytteenä. Vaan varsin kivasti tämä kävi näinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...