tiistai 10. marraskuuta 2015

Espanjalaiset lihapullat

Kaapin läpikäynti paljasti tällaisen joskus varmaan kymmenen vuotta sitten tulostetun ohjeen, jota en varmaankaan ole koskaan edes kokeillut. Lähde on epäselvä, mutta tulos löytyy nyt tästä. Hyvä, että näitä saa kirjattua sähköiseen muotoon, jotta pääsee lappusista eroon. Ohje oli hyvä, pääsee jatkoon.


kastike
1 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
500 g paseerattua tomaattia
4 tuoretta tomaattia
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 tl chilijauhetta
2 rkl kuivattua oreganoa
1/2 tl kanelia
1 rkl sokeria
1 dl kuorittuja manteleita

lihapullat
600 g naudan jauhelihaa
3 valkosipulin kynttä
1 dl hienonnettua persiljaa
2 dl vettä
1 viipale paahtoleipää
1 dl hienonnettuja oliiveja
rouhittua mustapippuria
1 1/2 tl paprikajauhetta
2 tl suolaa

Ensin tehdään kastike. Hienonna sipulit ja tuore tomaatti. Kuullota sipuleita öljyssä kattilassa. Lisää paseerattu ja tuore tomaatti, viini sekä mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä ainakin puoli tuntia. Rouhi mantelit kevyesti muutamaan osaan ja paahda niitä hetki kuivalla pannulla. Lisää kastikkeen joukkoon.

Sitten tehdään lihapullat. Sekoita hienonnettu valkosipuli, persilja, vesi, oliivit ja mausteet kulhossa. Murustele leipä joukkoon. Lisää jauheliha ja sekoita hyvin. Anna taikinan levätä hetki ja pyörittele sitten halkaisijaltaan parin sentin kokoisiksi lihapulliksi.

Lado lihapullat uunivuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Lisää sitten kastike vuokaan lihapullien päälle ja laita takaisin uuniin vielä 20 minuutiksi. Tässä vaiheessa uunin lämpötilaa voi laskea hieman.

Tarjoile riisin kanssa tai sellaisenaan tapaksina. Sopivat syötäväksi myös jäähtyneinä. Epäilisin, että perunamuusi käy myös hyvin kaveriksi.

Näitä on nyt kokeiltu sellaisenaan salaatin kyljessä ja riisin kanssa. Molemmilla tavoilla toimivat erinomaisesti. Ohje on ehkä vähän työläs arkiruoaksi, mutta toisaalta nämä toimivat hyvin myös uudelleen lämmitettyinä. Täytynee penkoa kaappeja useamminkin, kun sieltä tulee tällaisia löytöjä vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...