sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Chilidog

Kesälomareissun kuvankatseluiltaan piti kehitellä teemaan sopivaa ruokaa. Tässä hyvä tekosyy kokeilla tehdä itse chilidogeja, joita reissulla USA:n molemmilla rannikoilla maistelimme. Ohjeen pohjaksi katselin vähän Hesarin netistä löytyvää ohjetta, jossa vain pahana puutteena oli oleellisimman eli lihan puuttuminen.


Chilidog on siis hodari, jossa on sämpylän välissä nakin lisäksi myös chiliä eli chili con carnea eli mausteista jauhelihakastiketta. Jenkiksihän chili con carne sanotaan yleensä lyhykäisesti chili.

Jenkkilässä muuten hodarien nakit näkyivät usein olevan naudanlihasta valmistettuja. Siinä mielessä siis possupohjaiset Yönakit ovat vähän vääränlaisia. Vaan hyviä ne toki ovat.

chili
1 sipuli
1 valosipulin kynsi
2 rkl öljyä
250 g jauhelihaa
1 tlk paseerattua tomaattia
1 tlk kidneypapuja
1 dl lihalientä
1 tl sokeria
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
suolaa ja pippuria
tuoretta tai kuivattua tai jauhettua chiliä maun mukaan

hodari
hot dog-sämpylöitä
hyviä pitkiä nakkeja (esim. Helsingin makkaratehtaan Yönakkeja)
(keltaista jenkkiläistä) sinappia
ketsuppia
raastettua cheddar-juustoa
paahdettua sipulia
kurkkusalaattia
+ kaikenlaista muuta mitä haluat hodarin väliin laittaa

Aloittele chilin valmistus hyvissä ajoin. Soossista tulee erinomaista, jos annat sen hautua hiljalleen vähintään tunnin ajan.

Silppua sipulit pieneksi. Lämmitä pannu, lisää öljy ja kuullota sipuleita hetken aikaa. Lisää jauhelija ja ruskista se. Lisää tomaatti, pavut, lihaliemi ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä vähintään tunnin ajan. Soossi saa olla kohtalaisen kuivakkaa, mutta lisää toki nestettä, jos käy liian kuivaksi.

Lämmitä sämpylät vaikkapa uunissa tai grillissä. 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia riittää. Paista nakit mieluiten grillissä kunnolla tummiksi (jenkkilässä näkyvät olevan hyvin mustanpuhuvia). Halkaise sämpylät melkein loppuun asti, sujauta väliin nakki, muut täytteet ja lopuksi päälle chiliä sekä juustoraastetta.

Chilidogin kanssa juomaksi sopii vaikkapa mainio amerikkalainen pale ale-olut, kuten esimerkiksi kalifornialaisesta Chicon pikkukaupungista kotoisin oleva Sierra Nevada Pale Ale. Sitä oli Kaliforniassa hyvin tarjolla hanassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...