maanantai 22. huhtikuuta 2013

Tuhtia kahvimaitoa

Taannoin tuli telkkarista katsottua Silminnäkijän ohjelma otsikolla Pilattu maito. Siinä esitettiin teorioita siitä, miksi moderni meijeriprosessoitu maito aiheuttaa ihmisille vatsavaivoja. Valion edustaja oli kovasti sitä mieltä, että puppua ovat nämä teoriat. Näinhän kannattaa ollakin, jos voi myydä kallista laktoositonta maitojuomaa ihmisille, jotka on saatu uskomaan ongelman johtuvan vain ja ainoastaan laktoosista. Kuitenkin jotain hassua näissä pastöroinneissa ja homogenoinneissa on oltava, jos näitä vaiheita vaille jäänyt maito ei aiheuta vatsavaivoja edes virallisesti Suomessa laktoosi-intolerantikoiksi todetuille ihmisille.


No, aiemmin olen jo ruoanlaitossa kokeillut raakamaitoa, jonka sisältämien entsyymien laktoosia pilkkovista ominaisuuksista on mm. Eat & Joyn kaveri puhunut mediassa kovasti. Nämä entsyymit tuhoutuvat, samoin kuin kaikki hyvät ja huonot bakteeritkin, pastöroinnin aikana. Jotenkin vain hieman varauksella on pakko suhtautua myymästään tuotteesta puhuvaan ihmiseen.

Tuossa mainitussa ohjelmassa kuitenkin myös ihan tavalliset ihmiset puhuivat asiasta. Ohjelmassa myös tehtiin hyvin pienellä otoksella kokeilu, jossa laktoosi-intolerantikot nauttivat kyytön raakamaitoa. Kukaan ei saanut oireita.

Dokumentin katsominen ja siitä meillä kotona poikinut maitokeskustelu johti siihen, että kaupan maitohyllyllä päädyin tutkailemaan erilaisia homogenoimattomia vaihtoehtoja. Näitä kun kuitenkin on ihan peruskaupankin valikoimissa, joihin taas raakamaito ei kuulu. Ohjelman pohjalta jäi sellainen olo, että se homogenointi on kohtalaisen turha vaihe. Itselläni ei mitään ongelmia ole maidon kanssa ollut, joten siinä mielessä tämä löpinä on nyt vain tätä yleistä teollisen ruoantuotannon vastustamista. Syön mieluummin maatalous- kuin teollisuustuotteita.

Luomumaitoa ei ollut homogenoitu. Hyvä vaihtoehto cappuccinomaidoksi olisi siis ollut luomutuotettu täysmaito. Silti mukaan tarttui tällä kertaa tuo Hilja vanhanajan täysmaito. Tämä on nyt sitten varsinaista täysmaitoa, sillä mukana on kaikki raakamaidon rasva.

Kyllähän tästä hyvä ja paksu maitovaahto syntyi. Cappuccino maistui mainiolta, joskaan en nyt osaa mennä sanomaan, oliko parempaa kuin tavalliseen täysmaitoon tehtynä. Lisärasva ei kuitenkaan toiminut toiseenkaan suuntaan, eli laisinkaan ei tuntunut turhan rasvaiselta, vaikka puolen litran viikonloppucappuccino tuosta tuli väännettyä. Tätä samaista maitoa aion kesän tullen käyttää jäätelöhommissa.

Pienenä huomiona vielä mainittakoon, että rasvainen maito vaatii vaahdottuakseen lämpöä, eli pelkällä mekaanisella vispaamisella tästä ei vaahtoa synny. Siksi espressokeittimen höyryputki tai vaihtoehtoisesti liedellä lämmitettävä maidonvaahdotuspannu tarvitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...