Yhdistelen tässä kahta eri ohjetta. Cashewpähkinöistä on nyt vähän ylitarjontaa ja ajattelin niitä laittaa tähän ruokaan, johon ne eivät muuten kuulu. Kana cashewpähkinöillä on ainakin turistien keskuudessa thairuokaklassikko samoin kuin hapanimelä kanakin. Thaimaalainen hapanimeläkastike on vähän erilaista kuin esim. kiinalainen. Ohjeet, joista tämän koostin pienen muutoksin, ovat kirjasta Löytöretki Thaimaan keittiöihin.
luumukastike
3/4 dl vaaleaa etikkaa
3 rkl sokeria
1/4 dl luumuchutneyta
Kiehauta etikka ja sokeri pienessä kattilassa koko ajan sekoitellen. Laske lämpöä ja hauduta n. 20 minuuttia, kunnes tuloksena on paksu siirappi. Lisää luumuchutney, sekoita hyvin ja kypsennä pari minuuttia.
Tähän käytettiin alkuperäisessä ohjeessa chutneyn sijaan yksi säilötty luumu. En ole koskaan sellaisia onnistunut löytämään, joten käytin ensimmäisen kerran kokeillessani Vii Voanista ostamaani luumuchutneyta. Se toimi niin hyvin, että tein viime vuonna torilta ostamistani kotimaisista luumuista chutneyta ihan tätä tarkoitusta varten.
80g cashewpähkinöitä
4 rkl maapähkinäöljyä
1 tlk ananaspaloja (tai -ananasviipaleita paloiteltuna)
luumukastike (ks. ohje ylempää)
2 1/2 tl kalakastiketta
1 rkl sokeria
3 kanan rintafilettä paloiteltuna
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 porkkana viipaleina
1 sipuli lohkoina
3 herkkusientä viipaleina
1 punainen paprika viipaleina
1 pieni kurkku siivuina
1 tomaatti siivuina
Sekoita ensin kastike ananastölkin liemestä, luumukastikkeesta, kalakastikkeesta sekä sokerista. Kuumenna öljy wokkipannussa ja paista cashewpähkinöitä 2-3 minuuttia, kunnes saavat vähän väriä. Nosta reikäkauhalla pannusta kuivumaan talouspaperin päälle.
Paista kana wokkipannussa kypsäksi ja nosta reikäkauhalla talouspaperille kuivumaan. Lisää valkosipuli pannuun ja paista n. minuutin ajan. Lisää porkkana, sipuli, paprika ja herkkusienet. Paista 1-2 minuuttia. Lisää kurkku, tomaatti, ananas sekä kastike. Paista minuutin ajan ja tarkista maku. Lisää kanat ja pähkinät ja sekoita. Tarjoa riisin kanssa.
Tämä oli ihan hyvää, kyllä tästä ihan paljonkin tuli Thaimaa mieleen. Jotenkin siellä paikan päällä kuitenkin hapanimelässä maistui sitruunaruoho sekä muut thaikeittiön maut. Ehkä ohjetta voisi vielä jalostaa eteenpäin seuraavalla kerralla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti