perjantai 25. marraskuuta 2011

Pestolohen kirous ja ohrattolisäke

Teki mieleni tehdä vähän pestolohta. Tai oikeastaan teki mieleni tehdä pestoa villiintyneen keväällä kylvämäni basilikan ojentamiseksi. Ei uskoisi noin valtavan kasvuston syntyvän kahdesta pienestä siemenestä. Peston tekemisestä raportoinkin jo aiemmin.

Ainekset pestolohta varten ostin valmiiksi edellisenä päivänä, joten perääntyminen ei enää ollut mahdollista, kun havaitsin työpaikkaruokalassa päädytyn samaan ruokalajiin. Noh, tulipas nyt vertailukohta sitten. Oma muuten oli parempaa (kukas sen kissan hännän nostaisi ja silleen).

Tuon kalan osalta tunnisteen mukainen vähähiilihydraattisuus pätee hyvin, mutta ohratto vaatii kyllä joustamista täysjyväviljan suhteen. Minulla ei enää hermo kestänyt tylsää ruokavalioilua, joten laajensin vähän sallittujen ruoka-aineiden listaa juuri näiden täysjyväviljatuotteiden osalta. En ymmärrä, kuinka kukaan voi tuollaista hiilihydraattitotalitärismiä harrastaa. Todella ankeaksi pamahtaa elämä siinä. Painon hallintamenetelmänä se tosin toimii, mutta eipä se painon lasku ole siitä pysähtynyt, vaikka itse leivottu spelttileipä palasikin ruokavalioon. Ohraton vaikutuksista en vielä osaa sanoa mitään. Paitsi että se on hyvää.

Ajankäytöllisesti tätä komboa tehdessä kannattaa aloittaa ohratolla, koska sen kanssa menee vähän enemmän aikaa. Kun ensimmäinen erä nestettä on pannulla, voit jo pikkuhiljaa ruveta työstämään kalaa. Kalaohjeen laitan tässä nyt kuitenkin ensimmäiseksi, koska se on tässä se pääpointti.

pestolohi
400 g lohta
100 g Philadelphia-tuorejuustoa
1 dl pestokastiketta
3 valkosipulin kynttä

Sekoita tuorejuusto, pesto ja murskatut valkosipulin kynnet tasaiseksi tahnaksi. Laita lohi uunivuokaan nahkapuoli alaspäin ja levitä tahna tasaisesti kalan päälle. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Ohraton ohje on muuten Valintatalon nettisivulta. En muuttanut juuri mitään. Valkoviiniä laitan seuraavan kerran mukaan kokeeksi, mutta nyt sitä ei ollut, enkä muistanut ostaa.

ohratto
2 rkl öljyä
1 sipuli
3 dl kokonaisia huuhdottuja täysjyväohrasuurimoita
1 l kasvislientä
100 g parmesaania
1 dl kermaa
mustapippuria myllystä

Kuutioi sipuli. Kuumenna kasvieliemi kiehuvaksi kattilassa. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuli siinä kevyesti. Lisää ohrasuurimot. Kaada kiehuva liemi pannulle kolmessa osassa. Odota kunnes edellinen neste on haihtunut ennen uuden erän kaatamista. Kokonaiskypsennysaika on n. 30 minuuttia. Lisää lopussa raastettu parmesaani ja kerma. Lisää vielä mustapippuria maun mukaan. Tarjoa pestolohen kanssa.

Hiphei! Onnistuipas se ohratto kivasti ensimmäisellä yrittämällä. Ohje vaikutti niin lähelle perusrisoton ohjetta, että eipä ihmekään. Samalla kävi hyvin selväksi mistä risoton maku tulee: parmesaanista. Ennen juuston lisäämistä ohratto oli hyvin puisevan makuista. Juuston jälkeen maku oli vallan mainio. Tässä siis mainio täysjyväviljainen risoton korvike. Ei siis ihan ehta, mutta korvikeasteikolla sieltä ihan parhaasta päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...