Vaikka tässä on kaikenlaista makeaakin tullut leivottua vuosien varrella, ovat täytekakut jääneet vähemmälle. Joskus melkein 15 vuotta sitten kokeilin sellaisen leipoa ihan vain nähdäkseni miten onnistuu. Onnistuihan se.
Nyt oli tilaisuus kokeilla uudemman kerran, kun anopin kissanpennulle pidettiin ristiäiset. Ajattelin testata kakkupohjan tekemistä ihan punnitsemalla kananmumat ja laskemalla sokerin ja jauhojen määrän yleisesti hyväksi havaittua 0.7 kerrointa käyttäen. Näin pitäisi tulla hyvä kakku. Jauhoiksi valitsin vehnä- ja perunajauhot siten, että perunajauhoja tuli 1/5 kokonaismäärästä.
Oleellista on siis aloittaa kananmunista. Kananmunat painavat noin 50 grammaa, mutta esimerkiksi minä sain keskipainoksi punnitsemalla 60 grammaa. Tämä on aika suuri ero ja vaikuttaa kyllä lopputulokseen, mikäli ohje on säädetty tuon 50 gramman kokoisten munien mukaan. Kakkupohja on hyvin herkkä laji. Siksi kannattaa olla tarkkana.
Päädyin tekemään viiden munan kakun. Säädin 10 cm korkean kakkurenkaan halkaisijaksi 20 cm. Viisi munaa oli tähän juuri passeli määrä. Kakku turposi vähän yli vuoan reunojen, mutta laskeutui sopivalle tasalle jäähtyessään.
Kakun täytteeksi päädyin muuntelemaan Kinuskikissan vadelma-mascarpone-täytettä. Dajm-patukoiden käyttäminen täytteessä tuntui kovin turhalta, joten jätin ne pois. Kiva täyte tuli näinkin.
pohja
5 munaa
0.7 x munien paino sokeria
0.7 x munien paino jauhoja (1/5 tästä perunajauhoja, loput vehnäjauhoja)
melkein 1 tl leivinjauhetta
täyte
3 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
1/4 dl sokeria
200 g kotimaisia vadelmia
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauho ja leivinjauhe ensin keskenään ja sitten vähin erin muna-sokerivaahtoon varovasti nostellen. Varmista kuitenkin, että taikina on hyvin sekoittunut. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Minä käytin kakkurengasta, johon turautin kevyesti vuokasprayta (telkkarissa ammattilainen käytti semmoista) ja jonka laitoin leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 170-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia. Älä missään tapauksessa avaa uunin luukkua ennen kuin 30 minuutin paistamisen jälkeen. Muutoin kakku lässähtää.
Anna kakun jäähtyä ennen kuin irrotat sen vuoasta. Pohja kannattaa tehdä edellisenä päivänä. Näin leikkaaminen helpottuu.
Leikkaaminen on aina jännä vaihe. Epävarmana mallasin ensin veitsellä kakun reunaan paikat tasaisin välimatkoin. 10 cm korkuisen pohjan sai helposti jaettua neljään osaan. Piirsin vielä veitsellä rajat koko kakun ympäri ennen leikkaamista. Näin veitsi kulki leikatessa tasaisesti valmista uraa pitkin, eikä lipsahduksia sattunut. Veitsen on syytä myös olla terävä.
Sekoita täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mascarpone ja sokeri joukkoon. Vatkaa tasaiseksi. Kostuta kakku kevyesti esim. pullasudilla. Nesteenä voit käyttää maitoa tai jotain mehua. Minulla oli appelsiinimehu käytössä. Levitä täytevaahtoa alimmaisen kakkukerroksen päälle ja painele vadelmia tasaisesti päälle. Nosta seuraava kerros varovasti kakun päälle ja jatka kunnes viimeinenkin kerros on paikoillaan. Älä laita täytettä enää sen päälle. Kuorruta haluamallasi tavalla.
Minä tein laiskan sokerimassaratkaisun. Valkoista sokerimassaa tarvittiin 500 g eli kaksi pakkausta. Levitin reilusti tomusokeria työtasolle ja kaulin massan ohueksi (liian ohueksi ei kannata kaulita, sillä massa repeää nostettaessa). Kaulimisen ohessa irrottelin massaa välillä alustasta. Kuulemma silikonisella alustalla kauliminen käy helpommin. Valitettavasti semmoista ei ollut käytössä. Levitin kaulitun sokerimassan kakun päälle, silitin laskokset reunoilta, ja leikkasin ylijäämän alareunasta pois. Koristeluksi vaimoke piirsi sinisellä koristelugeelillä kissan naaman kakun päälle. Toisenlainenkin idea koristeluksi oli, mutta se ei toiminut.
Jos kakku on tarkoitus syödä samana päivänä, kannatta sitä ehkä kostuttaa vähän ronskimmin. Tällä kakulle kävi niin, että se oli parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. No, kissa sai kuitenkin nimen ja kakkukin tuli jo syötyä. Kakku syntyi ilman sen isompaa taistelua, jopa kaasu-uuni suostui paistamaan pohjan nätisti ja tasaisesti. Ainoastaan sokerimassan kaulimista piti vähän harjoitella ja siinä yhteydessä meinasi verenpaine kohota. Reunoista en saanut supertasaisia, vaikka Kinuskikissan ohjeita yritinkin noudattaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti