perjantai 28. elokuuta 2015

Mustaherukka-suklaaleivokset

Nämä laivokset on tehty Kakkugallerian Glorian Ruoka & Viini -lehden numerossa 3/2005 ystävällisesti antamilla ohjeilla. Lehden jutussa oli useita pohja- ja täytevaihtoehtoja, joista pystyi rakentamaan haluamansa leivoksen. Tämä nimenomainen yhdistelmä poikkeaa vähän lehdessä esitetyistä, mutta kaikki komponentit on kuitenkin tehty samoilla ohjeilla. Olen tehnyt tätä pari kertaa aiemminkin ja aina on toiminut.


Tällä kertaa päätin kokeilla näitä tehdä, kun anoppi tilasi minulta jotain vähän erilaista leivonnaista syntymäpäiville itse tekemänsä mansikkakakun kaveriksi. Tässä leivoksessa pohjana on pähkinäinen brownie, jonka päällä on kerros mustaherukkamoussea ja lopuksi vielä pinnalla mustaherukkakiille.

Kokemuksesta olen havainnut, että kiillettä joudun aina tekemään tupla-annoksen, jotta se peittää tasaisesti koko kakun ja näin kukin leivos näyttää mahdollisimman paljon samalta. Lähinnä ongelmana on se, että moussen pinta ei ole tasaisuudestaan huolimatta oikein koskaan täysin vaaterissa ja siksi ensiksi täyttyvät alavat kohdat ja se korkein nurkka jää helposti paljaaksi. Tässä nyt siis kirjattuna ohje juuri niin kuin sitä nyt käytin, tuplakiilteineen kaikkineen.

browniepohja
150 g tummaa suklaata (60-70% kaakaota)
250 g voita
100 g saksanpähkinöitä
3 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja

mustaherukkamousse
400 g (pakaste)mustaherukoita
4 dl kuohukermaa
4 liivatelehteä
1 1/2 dl tomusokeria

mustaherukkakiille
4 dl mustaherukkatäysmehutiivistettä
1 rkl sokeria
4 liivatelehteä

Aluksi tehdään pohja. Sulata suklaa ja kuutioitu voi varovasti vesihauteessa välillä sekoitellen. Rouhi pähkinät kevyesti, saavat olla isoina paloina. Paahda rouhittuja pähkinäitä kuivalla kuumalla pannulla hetken aikaa.

Laita sokeri kulhoon, ja kaada sula suklaa-voiseos päälle. Sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä korkeintaan kädenlämpöiseksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää vielä jauhot ja jäähtynyt pähkinärouhe. Sekoita vain juuri sen verran, että taikina on tasaista.

Pohja paistetaan lasagnevuoassa. Leikkaa leivinpaperista sellainen pala, että se tulee yli vain vuoan pitkiltä sivuilta. Levitä paperi vuoan pohjalle ja voitele vuoan lyhyet sivut rasvalla. Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia. Pohja saa jäädä sisältä tahmeaksi. Anna pohjan jäähtyä rauhassa muutaman tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään.

Pohjan jäähdyttyä valmistetaan mousse. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sulata mustaherukat ja paseeraa, eli painele siivilän läpi, ne tasaiseksi melbaksi. Kuoret ja siemenet jäävät siivilään. Mustaherukkamelbaa pitäisi syntyä noin 2 1/2 dl. Mausta melba tomusokerilla.

Kuumenna noin 2 rkl melbaa kattilassa. Puristele liivatteet kuivaksi ja sekoita kuuman melban joukkoon. Kaada liivatemelba tasaisena nauhana muun melban joukkoon koko ajan sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita varovasti nostellen melban joukkoon. Kaada mousse pohjan päälle vuokaan ja levitä tasaiseksi. Laita jääkaappiin hyytymään noin neljäksi tunniksi, mielellään yön yli.

Lopuksi tehdään kiille. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Laita puolet mehusta ja sokeria kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoitellen kiehuvaksi. Puristele liivatteet kuiviksi ja sekoita kuumaan mehuun. Lisää loppu mehu ja anna jäähtyä korkeintaan kädenlämpöiseksi. Älä kuitenkaan odota niin kauaa, että kiille ehtisi hyytyä. Kaada kiille moussen päälle vuokaan ja laita taas jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. Auta veitsellä kakku irti vuoan lyhyistä reunoista ja nosta se varovasti pois vuoasta leivinpaperin reunoista. Leikkaa lopuksi sopivan kokoisiksi leivoksiksi ja koristele haluamallasi tavalla.

Näiden leivosten tekeminen käy kätevimmin kolmen päivän taktiikalla. Ensimmäisenä päivänä tehdään pohja, toisena mousse ja kolmantena kiille. Neljäntenä päivänä sitten vasta syödään. Minulla oli nyt vain kaksi päivää aikaa, joten tein pohjan aikaisemmin ja annoin sen jäähtyä jääkaapissa ja sitten illalla tein moussen. Näkyi toimivan ihan hyvin.

Nämä ovat ihan kivan näköisiä ja myös hyvän makuisia leivoksia. Toki voit korvata mustaherukan jollain muulla marjalla. Browniepohjan makeus ja mustaherukan happamuus toimivat tässä kuitenkin erinomaisesti yhteen. Lopputulos on varsin tasapainoinen. Sain leivoksista juhlavierailta hyvää palautetta, vaikka palat eivät ihan millilleen saman kokoisia olleetkaan.


tiistai 25. elokuuta 2015

Feta-lihapullat ja coucous

Tässä taas uusi poiminta Henri Alénin hienosta kirjasta Vuoden keittokirja. Tässä ruoassa on vähän tekemistä arkiruoaksi, mutta vaivannäkö kyllä palkitaan.


feta-lihapullat
2 kevätsipulia
100 g fetajuustoa
1 kananmuna
400 g naudan paistijauhelihaa
1 rkl tomaattipyrettä
2 tl Worcestershire-kastiketta
1/2 dl silputtua lehtipersiljaa
suolaa ja mustapippuria

couscous
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
3 dl kasvislientä
3 dl couscousryynejä
1 kurkku
1 prk (365 g) kypsiä kikherneitä
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
10 Kalamata-oliivia
ripaus juustokuminaa
1 rkl hienonnettua minttua
suolaa ja mustapippuria

Ensin tehdään lihapullat. Silppua kevätsipulit ja murskaa fetajuusto. Sekoita sipuli ja feta jauhelihan joukkoon yhdessä kananmunan kanssa. Lisää tomaattipyre, Worcestershire-kastike ja lehtipersilja. Mausta suolalla ja pippurilla. Suolaa ei fetan suolaisuuden takia tarvita todellakaan paljoa. Muotoile pyöryköiksi ja paista pannulla tai uunissa. Grillikin käy.

Sitten tulee couscous. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Lämmitä oliiviöljy kattilassa. Kuullota sipuleita noin minuuttia. Lisää kasvisliemi ja anna kiehahtaa. Lisää couscousryynit ja sekoita hyvin. Ota kattila pois levyltä ja pane kansi päälle. Jätä couscous turpoamaan.

Poista kurkusta siemenet ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Valuta ja huuhtele kikherneet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Huom: luomusitruuna sopii parhaiten, tavallinen pitää pestä todella hyvin kuumalla vedellä. Hienonna oliivit.

Kun couscous on turvonnut noin viisi minuuttia, sekoita se irtonaiseksi haarukalla. Lisää kurkku, kikherneet, oliivit, raastettu sitruunan kuori ja mehu sekä minttu. Mausta juustokuminalla, suolalla ja pippurilla.

Tämä ruoka oli hyvää ja se sopi myös syötäväksi vielä seuraavanakin päivänä. Couscous toimii sekä lämpimänä että kylmänä. Kirjassa huomautetaan, että se toimii ruokaisana salaattina sellaisenaakin. Näin varmasti onkin. Kirjassa myös vinkataan, että tälle ruoalle syntyy kiva kastike kreikkalaisesta jogurtista, kun sen maustaa sitruunalla ja mintulla. Tätä en tosin itse kokeillut. Kastike kyllä varmasti puolustaa paikkaansa, sillä ruoka on ehkä hieman kuivahko tällaisenaan.

torstai 20. elokuuta 2015

Henri Alénin salsicciapasta

Henri Alénin kirja Vuoden keittokirja on jo muutamaan otteeseen todettu meilläkin varsin asialliseksi opukseksi. Tässä jälleen yksi osoitus kirjan ansioista.


2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
150 g salsicciaa (italialaistyyppistä tuoremakkaraa)
10 kirsikkatomaattia halkaistuina
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
400 g pennepastaa
raastettua parmesaania
meriuolaa

Laita pastavesi kiehumaan. Mausta suolalla.

Lämmitä öljy pannulla. Kuori ja viipaloi valkosipulin kynsi. Paista valkosipulia hetki pannulla, mutta varo polttamasta. Lypsä makkara siskonmakkaran tapaan pieninä palleroina pannulle. Laske lämpö miedommaksi ja lisää tomaatit.

Kun vesi kiehuu, lisää pasta ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita pasta ja kastike. Voit lisätä myös muutaman lusikallisen pastan keitinvettä kastikkeen joukkoon. Lisää lopuksi lehtipersilja. Viimeistele runsaalla parmesaanilla.

Tämä on oikein maukas arkiruoka. Marketin tiskistä sattui jopa löytymään paikallista salsicciatulkintaa, joka maistui oikein hyvältä.

lauantai 15. elokuuta 2015

Jymyn lakritsi- ja mustikkajäätelöt

Kolmen kaverin lakritsijäätelöä söin jo talvella ja tykkäsin. Kun nyt tällä toisellakin kovalla kotimaisella, eli Jymyllä, on valikoimissaan lakritsia, päätin kokeilla sitäkin. Samalla nappasin matkaan saman valmistajan mustikkajäätelöä.


Hyvä jäätelö kuuluu kesään, vaikka ei nyt niin kauhean lämmin keli olisikaan. Ja Jymynkin jäätelöt ehdottomasti ovat hyviä. Mustikkajäätelö on todella upean väristä ja maistuu törkeän hyvälle.


Mutta entäs sitten se lakritsi? Vaikea olisi ollut etukäteen tätä uskoa, mutta Jymyn lakritsijäätelö voittaa jopa Kolmen kaverin vastaavan tuotteen. Jymy on onnistunut tekemään juuri minun makuuni sopivan, todella lakritsisen jäätelön. Tätä on nyt maisteltu muutaman kerran ja varmasti maistellaan lisääkin. Jes, hyvä Jymy!

maanantai 10. elokuuta 2015

Paahdettua sokerisuolattua porsaankylkeä ja riisinuudelisalaattia Henri Alénin tapaan

Tämä ruoka on taas kerran lainattu Henri Alénin kirjasta Vuoden keittokirja. Possukammoinen parempi puoliskoni ei tästä suuremmin innostunut, joskin riisinuudelisalaatti varmasti astuu esiin meillä toistekin vaikkapa kanan kaverina. Itse kyllä tykkäsin tästä ja tulenpa tätä varmasti sopivan tilaisuuden tullen tekemään ihan vain omaksi ilokseni.


1 l vettä
1/2 dl merisuolaa
1/2 dl sokeria
mustapippuria
1 kg possun kylkeä

riisinuudelisalaatti
3 valkosipulin kynttä
1/2 ruukkua korianteria
1 pieni chili
1 rkl hunajaa
1 limetin mehu
2 rkl kalakastiketta
2 porkkanaa
1 kurkku
250 g riisinuudelia
1/2 ruukkua tuoretta minttua
1 tl suolaa
1/2 dl suolapähkinöitä

Possun valmistelu on aloitettava jo edellisenä päivänä. Kiehauta osa vedestä. Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Anna liueta ja lisää loppu vesi kylmänä. Lisää myös mustapippurit. Laita possu vuokaan tai tiiviiseen pussiin ja kaada mausteliemi päälle. Anna maustua yön yli.

Lämmitä uuni 120 asteeseen. Pane possu vuokaan rasvapuoli ylöspäin. Lisää vuokaan tilkka vettä. Peitä foliolla ja paista noin 2 1/2 tuntia, kunnes possu on todella pehmeää. Poista folio, nosta uunin lämpötila 215 asteeseen ja paista vielä 10-15 minuuttia, jotta rasvapinnasta tulee rapea ja kullanruskea.

Anna possun jäähtyä. Leikkaa viipaleiksi ja lämmitä uunissa varovasti ennen tarjoilua.

Kuori valkosipuli. Sekoita valkosipuli, korianteri, chili, hunaja, limetin mehu, kalakastike ja suola tehosekoittimessa sileäksi tahnaksi. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Halkaise kurkku, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Hienonna tuore minttu.

Laita vesi kattilaan kiehumaan. Keitä nuudeleita noin 2 minuuttia. Valuta nuudelit ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Sekoita nuudelit, maustetahna ja kasvikset. Lisää suolapähkinät. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Possu ja nuudelisalaatti toimivat oikein kivasti yhdessä. Nuudelisalaattia tosiaan voisi hyvin kokeilla myös vaikkapa kanan kaverina.

keskiviikko 5. elokuuta 2015

Broilerinuijat metsästäjän tapaan

Tämmöinen ohje löytyi Sikke Sumarin kirjasta Ruokaa rakkaudella. Kanaista ruokaa teki mieli ja tästä kirjasta en ole koskaan mitään ohjetta aiemmin kokeillut. Tässä olen vähän yrittänyt hyllystä löytyvistä kirjoista ideoita ammentaa.


loraus oliiviöljyä
1 iso sipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 sellerinvarsi hienonnettuna
150 g pancettaa tai pekonia pieninä kuutioina
150 g herkkusieniä tai kuivattuja sieniä suupaloiksi leikattuna
5 broilerin koipinuijaa (tai kokonainen broileri paloiteltuna)
1/2 dl kuivaa valkoviiniä
2 purkkia tomaattimurskaa
ripaus ruokosokeria
1 rkl kuivattua oreganoa
2-3 tuoretta rosmariininoksaa
pari laakerinlehteä

Lorauta oliiviöljyä pannulle ja kuullota siinä hienonnettu sipuli, valkosipuli ja pekoni. Lisää sienet ja paista. Jätä kannen alle odottamaan.

Mausta broilerit suolalla ja pippurilla ja ruskista ne toisessa pannussa erikseen öljytilkassa. Siirrä ne sitten sipuli-pekonipaistokseen, lisää viini ja kiehauta se pois melkein kokonaan.

Lisää tomaattimurska, sokeri, yrtit ja tilkka vettä. Kiehauta ja anna kypsyä kannen alla vajaan tunnin ajan, kunnes liha on mureaa. Poista yrttioksat ja tarkista maku.

Ohjeessa ei otettu kantaa, minkä kanssa tätä tarjotaan. Minä keitin vähän pastaa kaveriksi. Kanaksi käytin ohjeen vastaisesti rintaleikkeitä. Ihan hyvin kävivät nekin. Pancettaa en jaksanut metsästää, vaan tyydyin pekoniin. Samoin sienten kanssa menin aidan matalasta kohdasta herkkusienillä.

Tämä tosiaan on ehkä vähän syksyistä ruokaa tyyliltään, mutta kun tuo alkukesä oli niin kelju, niin hyvin kävi siihenkin. Teen tätä varmasti vielä uudestaan sitten syksymmällä.

lauantai 1. elokuuta 2015

Hummerihodari

Viime vuonna (2014) vietimme heinäkuun neljättä Los Angelesissa. Silloin tutustuimme kaupungin parhaaksi ruokarekaksi jo pariin kertaan valitun Cousins Maine Lobsterin hummerihodariin. Tätä tajunnan räjäyttänyttä simppeliä herkkua lähdimme tänä vuonna samaisena päivänä kokeilemaan itse.


Pakastimessa odotti käyttöä jo parasta ennen -päiväänsä uhkaavasti lähestyvät kaksi kanadalaista hummeria.

4 hot dog -sämpylää
2 (pakastettua) hummeria
50 g voita
1/2 ruukkua korianteria

Sulata pakastetut hummerit pakkauksen ohjeen mukaan. Jos saat jostain eläviä hummereita, tiedät varmaan mitä niille tehdään. Halkaise hummeri ja ota pyrstölihat sekä saksien lihat talteen. Kuorista voit keittää liemen kalakeittoa varten. Sulata voi, lämmitä ja halkaise sämpylät sekä silppua korianteri. Paista hummerin lihat kevyesti pannulla voissa. Jaa lihat tasaisesti sämpylöiden väliin, kaada päälle reilusti voisulaa ja ripottele pinnalle korianteria.

Mainen pojat eivät tarvineet omaan hodariinsa korianteria. Lisäsin sitä nyt kuitenkin varmuudeksi ja se tuntui sopivan hyvin. Mahdollisesti alkuperäisessä tuotteessa oli jotain muutakin pelkän voisulan kaverina, mutta itse en muita makuja tunnistanut. Ja tämä toimii näinkin erinomaisen hyvin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...