Sisätiloissa oli tietysti suorastaan kylmä johtuen ylettömästä ilmastoinnin käytöstä. Esimerkiksi metrojunissa tuntui olevan lämmintä alle 20 astetta, mikä tuntui todella valtavalta erolta metrolaiturin kuumuuden jälkeen. Yleisesti metrolaiturilla tuntui olevan aina kuumempaa kuin ulkona.
Lähes kymmenen vuotta aiempi New Yorkin vierailuni oli kahden päivän mittainen, joten pohjatiedot olivat kohtalaisen heikot. Siksi lukaisinkin kolme matkaopaskirjaa sekä lukuisia nettisivuja ja lehtijuttuja, ettei ihan mene haahuiluksi koko reissu. Listasin ylös joukon oleellisia kohteita ja mahdollisia vierailun arvoisia ravintoloita. Lista venähti niin pitkäksi, että suurin osa jäi näkemättä, kun aika loppui kesken. Joku jo ehti ihmettelmään, että kuinka me niin kauan viihdyimme yhdessä kaupungissa. Kysyjälle suosittelen tarkempaa tutustumista aiheeseen, kaupungissahan on nähtävää vaikka kuinka pitkäksi ajaksi! Eihän Pariisiinkaan pelkkää Eiffelin parsaa mennä katsomaan.
New Yorkissa on hyvin tarjolla ruokaa kaikista maailman kolkista. Kohtalaisen hyvin surffasimme laidasta laitaan kaupungin erilaisten ravintoloiden kirjossa. Pienoisena harmina käynti Chinatownissa jäi niin lyhyeksi, että alueen ravintiloihin emme ehtineet tutustua.
Kaupunkiin sankoin joukoin 1800-luvulla saapuneiden Itä-Euroopan köyhien juutalaisten perua ovat kaupungin lukuisat delit, joiden myymät baagelit ovat paikallisten suosikkeja aamiaiseksi tuorejuustolla ja toisinaan myös kylmäsavulohella täytettynä. Delit tarjoavat myös isompaan nälkään vaikkapa pastramileipää. Aamiaisaikaan delissä istumalla baageleiden suosiosta saa aika selkeän näkemyksen. Elämänmenon hektisyys näkyy tässä hyvin, aamiainen syödään lennossa matkalla töihin.
Myös kiinalaiset ja italialaiset maahanmuuttajat ovat tuoneet oman ruokansa mukanaan New Yorkiin. Kiinalaisten kansoittama Chinatown laajenee jatkuvasti. Vieressä sijaitseva Little Italy puolestaan on kutistunut, eikä siitä ole oikeastaan juuri mitään aitoa jäljellä. Italialaista syntyperää olevat New Yorkilaiset asuvat pääasiassa ihan muualla kuin Manhattanilla. Suurin osa ns. italialaisista ravintoloista Little Italyssä on olemassa vain turisteja varten. Niiden aitous on siis suunnilleen Disneylandin luokkaa.
New Yorker |
Blueberry pancakes with maple syrup |
Good start |
Onnekkaasti satuimme New Yorkiin juuri ravintolaviikon aikaan. Tämän kahden viikon mittaisen tapahtuman aikana siihen osallistuneet ravintolat tarjosivat kiinteänhintaista lounasmenua 24 dollarilla ja illallismenua 35 dollarilla. Menun kai oli tarkoitus olla kolmen ruokalajin, mutta osa ravintoloista korvasi kolmannen ruokalajin esim. lasillisella viiniä. Osa mukana olleista ravintoloista myös osallistui tapahtumaan vain lounaalla ja osa rajoitti osallistumisensa vain arkipäiville. Hyödynsimme näitä tarjouksia kaikkiaan neljä kertaa.
Lopuksi tähän sekalaiseen postaukseen voisin lisätä pari satunnaista havaintoa, jotka saattavat koitua jolle kulle hyödyksi. Ensinnäkin jos mieli tekee Broadwaylle musikaalia katsomaan, kannattaa lippujen hankkiminen suorittaa TKTS-kioskilla. Lisäksi kannattaa huomioida, että näitä on kolme kappaletta: suosituin ja siis pisintä jonotusta tarjoava sijaitsee Times Squarella, pienempi ja selvästi nopeamman asioinnin tarjoava kioski löytyy South Street Seaportilta (katujen John ja Front kulmassa). Kolmas kiska on Brooklynissä, mutta sen jonotilanteesta en osaa sanoa mitään, koska se ei sattunut reitin varrelle. TKTS-liput ovat puolen hinnan lippuja joko saman illan tai seuraavan iltapäivän näytöksiin. Isoille seurueille voi olla vaikeaa saada vierekkäisiä paikkoja, koska nämä ovat jämäpaikkoja.
Kuva on vähän tumma, mutta tuossa keskellä on se Times Squaren TKTS-kiska ja siinä on sitten sitä jonoa. Sitä on ainakin parin tunnin verran ja kello on noin kolme iltapäivällä. |
Toisena vinkkinä paremman puoliskon tekemä askarteluharrastukseensa liittyvä havainto. Nimittäin helmiaskartelijoille suunnattuja kauppoja ei netistä hakemalla oikein näyttänyt Manhattanilla olevan. Ilmeisesti eivät isommin itsestään netissä ilmoittele. Sattumalla bussilla ohi ajaessa kuitenkin havaitsimme, että kolme tällaista kauppaa oli ihan vieri vieressä 6. Avenuella 39. kadun kulman paikkeilla. Yksi kaupoista näkyi olevan auki klo 19 asti ja muut klo 20 asti illalla.
Lähteinä näille tiedolle toimivat Wikipedia, Rough Guide to New York, Mondon New Yorkin opas, Eyewitness Travel Guide New York sekä Lonely Planet New York. Yritän kirjailla vielä lisää nimenomaan ravintolakokemuksia vielä myöhemmin, kunhan nämä lomakiireet tästä helpottavat.