torstai 4. elokuuta 2011

New York, osa 2: Baageleita ja Pastramia

Jatkoa New Yorkin matkakertomuksen ensimmäiselle osalle.

Perusamerikkalaisiin juttuihin kannattaa amerikassa tietenkin tutustua. Esim. hodari kadunkulmasta on ihan ok vaihtoehto, jos sattuu olemaan pieni nälkä ihan väärään aikaan (eli lounaan ja illallisen välissä, jolloin juuri se kiva ravintola siinä kohdalla ei tarjoakaan mitään). Samoin niitä baageleita kannattaa kokeilla aamiaiseksi. Perinteisestä delistä ostettu baageli tuorejuustolla ja kyljäsavulohella on erittäin hyvä aamiainen tai myös välipala samoin kuin tuo hodari.

Baageleita tarjoavista deleistä kokeilimme ja hyviksi havaitsimme mm. Ess-a-Bagelin ja Leo's Bagelsin. Ensin mainittu sijaitsee Midtownissa, 3. Avenuen ja 51. kadun kulmassa. Metrolinjojen 4 ja 6 51. kadun asema on siinä ihan lähellä. 

Jälkimmäinen deli sijaitsee Manhattanin eteläkärjessä, Hanover Squarella. Sen lähellä on muuten Stone Street, joka on varsin kivan näköinen mukulakivikatu vanhoine ja mataline taloineen korkeiden Financial Districtin talojen varjossa. Leo's Bagels saa myös erikoismaininnan hauskoista paperipusseistaan.

Molemmissa deleissä baagelit olivat erinomaisia. Tuorejuustoa oli välissä juuri sopivasti ja ohuet lohisiivut tuntuivat vielä auttavan pitämään juuston paikoillaan. Pelkkä tuorejuusto ainoana täytteenä kun tuntuu tursuavan välistä sotkien sekä syöjän että välittömän lähitienoon. Deleissä ei kannata odottaa erityisen kohteliasta palvelua. Lisäksi kannattaa olla hereillä ja tilata reippaasti, jonon tukkivat asiakkaat selvästi häiritsevät sekä henkilökuntaa että kanssajonottajia. Paikallisethan ovat paikalla vain hakemassa jotain nopeaa syötävää mukaan.

Baageleiden lisäksi toinen kokeilemamme nimenomaan juutalaista perua oleva ruoka on pastrami, jota tarjoillaan usein leivän välissä. Kyseessä on naudanlihasta suolaamalla, kuivaamalla, yrtein maustamalla, savustamalla ja lopulta höyryttämällä valmistettu lihatuote. Kyseinen menetelmä on kehitetty aikana ennen jääkaappia mahdollistamaan lihan säilyminen. Kuulostaisi ehkä kuivalta, mutta todellisuudessa maistamamme pastramit olivat erittäin mehukasta lihaa. Pastramileivät tarjoillaan lämpiminä, liha leikataan höyryävän kuumana ja sitä sullotaan leipäviipaleiden väliin enemmän kuin järkevää olisi.

Pastramileipiä maistelimme Katz's Delissä ja Carnegie Delissä. Näistä ensimmäinen sijaitsee Lower East Sidella East Houston Streetin ja Ludlow Streetin kulmassa. Ihan läheltä East Houston Streetin varrelta löytyvät myös kaloistaan ja baageleistaan tunnettu Russ & Daughters sekä jäätelöbaari Il Laboratorio del Gelato.

Tuossa ylempänä näkyvä kuva ei tee oikeutta Katz's Delin pastramileivälle: ylävinkkelistä otetussa kuvassa lihaa näyttäisi olevan hyvin vähän leivän välissä. Todellisuudessa sitä kuitenkin on useamman sentin paksuinen keko. Leivän syöminen käsin ilman, että se hajoaa, on täysin mahdotonta.

Tuo leipä muuten on ruisleipää paikallisten kielenkäytössä. Kovin vaalealta kyllä näyttää näin oikean ruisleivän ystävän mielestä.

Carnegie Deli sijaitsee Midtownissa, 7. Avenuella 55. ja 56. katujen välissä. Paikka on erityisen tunnettu juustokakustaan, mutta myös pastramileivät kuuluvat valikoimiin. Carnegie Deli tarjosi myös ravintolaviikon lounasta, johon kuului vapaavalintainen leipä, lisäkesalaatti sekä vapaavalintainen kakkupala jälkiruoaksi. Valitsimme siis pastramileivän ja jälkiruoaksi juustokakun.

Pastrami oli varsin mehukasta, mutta ei kuitenkaan ihan niin hyvää kuin Katz'silla. Annoksen koko sen sijaan oli aivan älytön. Yksikin leipä olisi riittänyt hyvin meille molemmille, eikä siltikään olisi jäänyt tilaa jälkiruoalle. Pakkohan sitä oli silti yrittää ja vielä juustokakkuakin vähän sörkkiä.

Carnegien perinteinen New York cheesecake ei kyllä turhaan ole joka matkaoppaan kehuma: se todella on hyvää. Järkevä ihminen siis söisi yhden leivän ja jälkiruoan täällä paikassa kahteen pekkaan. Tällöin lounas olisi järkevissä mittasuhteissa. Hintaakaan ei kertyisi paljoa, sillä Carnegie on varsin edullinen ruokapaikka. Paikkaansa joutuu hetken jonottamaan, mutta pöydät täytetään hyvin tehokkaasti, joten jono myös liikkuu koko ajan.

Jälleen nappasin informaatiota Wikipediasta ja erinäisistä matkaoppaista. Tarkempi lähdeluettelo matkaraportin ensimmäisessä osassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti