torstai 26. toukokuuta 2016

Raparperijuustokakku

Tämmöinen ohje bongattiin Kodin Kuvalehden numerosta 10/2016. Parempi puolisko päätti sitä kokeilla.


Ohjetta noudatettiin tarkasti, paitsi että pohjaan tuli voita 10 g enemmän kuin alkuperäisessä. Tällä määrällä pohja pysyi hyvin kasassa, mutta ei kuitenkaan ollut liian kova.

pohja
300 g digestive-keksejä
85 g voita

täyte
1 (luomu)sitruunan kuori
2 rkl sitruunamehua
600 g maustamatonta tuorejuustoa
3 munaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

päälle
3-4 raparperinvartta
1/2 dl hunajaa

Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele vuoan reunat. Sulata voi pohjaa varten. Hienonna keksit tasaiseksi muruksi. Sekoita voisula ja keksimurut hyvin. Kaada muruseos vuokaan ja levitä tasaiseksi. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Tee seuraavaksi täyte. Raasta sitruunan kuoren pintaa ohuesti (varo valkoista kitkerää osaa). Purista mehu. Vatkaa juusto, munat, sokerit ja mehu sekä raastettu sitruunan kuori tasaiseksi massaksi. Kaada seos pohjan päälle ja paista 175-asteisessa uunissa noin 50-60 minuuttia. Kakun keskusta saa jäädä hiukan hyllyväksi. Anna kakun jäähtyä ja siirrä kylmään vähintään neljäksi tunniksi.

Huuhdo ja paloittele raparperinvarret. Siirrä ne uunivuokaan ja valuta hunaja päälle. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä. Siirrä kakku vadille ja nosta päälle raparperinvarret.

Tästä oli vielä vinkkinä semmoista, että kakun voi tehdä jo pari päivää etukäteen valmiiksi. Meillä kakkua syötiin useampana päivänä ja hyvää oli ihan loppuun asti. Digestive-keksejä on olemassa myös gluteenittomina. Lisäksi vinkattiin, että raparperien sijaan voi käyttää tuoreita marjoja. Esimerkiksi mansikan kanssa tästä tulisi varmasti mainio kakku.

Minä tykkäsin kakusta kovasti, vaimoke itse arveli vähemmän sitruunan riittävän. Varo siis, jos et ole suuri sitruunan ystävä. Minusta happoa oli juuri sopivasti. Mansikkamelba olisi tähän käynyt hyvin kaveriksi.

keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Key Lime Pie

Kevään Floridan reissulla pääsimme kunnon Key Lime Pien, eli paikallisen limepiiraan makuun. Pitihän tätä herkkua sitten kokeilla itsekin valmistaa, vaikka Suomessa en olekaan nähnyt myynnissä oikeaa limelajiketta. Key lime on tavallista limeä maultaan vahvempi, happamampi ja makeampi. Päälle päin sen tunnistaa pienemmästä koosta ja keltaisesta väristä.


Tutkailin ohjeita netistä ja päädyin lopulta Maku-lehden ohjeeseen. Siinä näytti olevan kaikki kohdallaan ilman suurempia omia virityksiä. Piiras on hieman juustokakun oloinen, mutta sen valmistuksessa ei käytetä tuorejuustoa. Sen sijaan massa valmistuu keltuaisista ja makeutetusta kondensoidusta maidosta.

pohja
200 g digestivekeksejä
100 g sulatettua voita
2 rkl sokeria

täyte
3 kpl limeä
6 kpl keltuaista
400 g makeutettua kondensoitua maitoa (säilyke)
1 rkl vaniljasokeria

koristeluun
1 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 lime lohkoina

Valmista ensin pohja. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Voitele vuoan reunat. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula ja sokeri. Sekoita ja levitä tasaiseksi irtopohjavuoan pohjalle. Paista pohjaa 150-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Jätä pohja odottamaan.

Nosta uunin lämpö 175 asteeseen ja valmista sitten täyte. Pese limet huolellisesti. Raasta kuoren vihreää pintaosaa 2 tl verran. Purista limeistä 1 dl mehua. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Valkuaisia ei tarvita, voit käyttää ne vaikka munakkaaseen.

Vatkaa keltuaiset ja kondensoitu maito vaaleaksi vaahdoksi. Kaada hitaasti joukkoon limemehu koko ajan vatkaten. Lisää myös kuoriraaste ja vaniljasokeri. Kaada täyte pohjalle ja paista noin 15 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Varmista cocktail-tikulla, että piiras on hyytynyt ennen kuin otat sen uunista. Jäähdytä piiras ja laita se kelmulla peitettynä jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Koristele piiras juuri ennen tarjoilua. Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Pursota kermavaahdosta haluamiasi kuvioita piiraan päälle ja koristele lopuksi limelohkoilla.

Lopputulos oli erinomainen. Tosin piiras ei ollut lainkaan niin makea kuin Floridassa maistamani. Limen happamuus korostuu, kun makeutta on vähemmän. Toisille vähempi makeus on parempi, toisille ei. Minä tykkäsin piiraasta näinkin.

keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Burgerilla tai parilla Lontoossa

Keväisellä Lontoon matkallamme ehdimme käydä maistamassa yhden parhaista burgereista mitä eteemme on sattunut. Kyseinen eväs löytyi matkakumppanimme J:n opastuksella hotellia lähellä sijainneen Borough Marketin alueelta.


Tämän mainion burgerin valmisti ulkona grillissä Whiskey Ginger (jonka nettisivut eivät näytä tätä kirjoittaessa toimivan). Alle kymmenen asteen lämpötila ei paikallisia haitannut, vaan he nauttivat eväänsä mieluiten ulkona. Me pohjoisen asukkaat valitsimme mieluummin sisätilan, jollainen myös oli tarjolla. Burgeri oli todella mehukas ja siinä olivat muutoinkin maut viimeisen päälle kohdallaan. Kokoakin oli sen verran, etten jäänyt lisukkeita kaipaamaan.


Paikassa oli tarjolla myös juotavaa, joskaan emme tällä kertaa olleet drinksujen perässä liikkeellä. Juomapuolen laadusta en siis osaa sanoa mitään.


Meillä oli myös muita burgeripaikkoja tiedusteltuna. Valitettavasti emme näihin kuitenkaan muutaman päivän reissulla ehtineet tutustumaan. Työkaveri kuitenkin kehui kovasti Paddingtonin Green Man -pubin Juicy Bastard -burgeria. Kannattaa tosin huomata, että kyseisen pubiketjun kaikista osoitteista ei näitä herkkuja saa.

Lopulta se reissun toinen burgeri löytyi Camden Townista, jossa kävimme pikaisella piipahduksella. Jamaikalainen Ma Petite Jamaica -ravintola tarjosi jerk burgeria, joka oli oikein mainio. Muut seurueesta maistelivat muita paikan eväitä ja nekin kuulemma olivat mainioita.

Jenkkilän burgeriketjuista ainakin Shake Shack ja Five Guys ovat jo rantautuneet Lontooseen. Hyviä burgereita löytyy siis myös tuontitavarana, mikäli paikallinen tuotanto ei riitä.

keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Pekoniin käärityt maustekurkut grillissä

Jäi vaivaamaan taannoin, kun kuulin, että maute- ja suolakurkkuja valmistava Myrttisen Kurkut oli jakanut somessa kuvan pekoniin käärityistä maustekurkuista. Kuulosti kokeilemisen arvoiselta.


Selvisi, että Myrttisläisten mielestä tämä herkku oli jo ihan klassikko. En ole koskaan kuullut kenenkään tällaista kokeilleen. Tai siis en ollut aiemmin. Nythän olen kokeillut jo itsekin. Tokihan mikään ei voi ainakaan huonommaksi mennä pekoniin käärittynä.

Myrttiset laittoivat kuvan mukaan vain pari pekonisiivua kurkun ympärille, mutta minä päätin varmuudeksi vähän liioitella ja laitoin tuplamäärän. Neljällä pekonisiivulla sai jo koko kurkun katoamaan.

Lopputulosta sitten maistelin sellaisenaan ja lopuksi vielä siivuina burgerin välissä. Kyllähän tämä toki lisäkkeenä menee muiden grillisörsseleiden joukossa, mutta en ehkä nyt kuitenkaan tämän jutun jujua ihan täysin sisäistänyt. Voipi olla, että en kokeile tätä uudestaan. Menee vahvasti osastoon "ihan kiva".

keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Kevään jäätelömaut 3 Kaverilta ja Jymyltä

Keväällä pukkaa aina uusia jäätelömakuja. Niin tälläkin kertaa. Kun nyt vihdoin ilmatkin osoittavat lämpenemisen merkkejä, on näitä jo kiva maistella.


Tällä kertaa Kolme Kaveria julkaisi kaksi uutta makua: suklaa-kookos ja mango-appelsiini. Molempia piti toki maistaa heti kun vain pakkaukset käteeni sain. Molemmat osoittautuivat hyviksi, joskin suklaa-kookos olisi saanut olla vähän kookoksisempaa. Jos ei olisi tiennyt kookosta mukana olevan, niin eipä sitä olisi maistanut. Toisessa uutuudessa mango jäi vähän paitsioon. Molemmat olivat joka tapauksessa hyviä ja varmasti niitä tulee toistekin hankittua.


Toinen hyvien jäätelöiden kotimainen tekijä, Jymy, toi uutuusmakunaan markkinoille sitruunan. Tämä kuulemma sopii hyvin heidän aiemman superhyvän lakritsijäätelönsä kanssa. Itse en tykkää sitruunaa ja lakritsia sotkea, joten en moista kokeillut. Sitruuna kun on semmoisenaankin niin hyvää, että en kaipaa tuohon välttämättä kaveriksi mitään. Sama pätee lakritsiin. Sitruunajäätelö ei ollut kauhean hapan, minun makuuni olisi voinut olla jopa happamampikin.

On hienoa, että tällaisia oikeista raaka-aineista tehtyjä jäätelöitä on tarjolla ihan kotimaisilta toimijoilta. Jatkakaa hyvää työtä!