torstai 7. maaliskuuta 2013

Falefelpyörykät, toinen otto

Falafelia on tullut tehtyä ennenkin, aiemmin Appelsiineja ja hunajaa-blogin Yealianin ohjeella. Nyt uudessa Glorian Ruoka & Viini-lehdessä oli hieman, joskaan ei paljon, erilainen ohje. Pakkohan sitä oli kokeilla. Ihan aina en ole jaksanut pyöryköitä uppopaistaa, mutta nyt jaksoin. Tekemistä tuossa paistamisessa vähän on, mutta erinomaisen rapsakoita pyöryköitä syntyy tällä tavalla. Lisäkkeitä näille oli lehdessä enemmänkin, minä tein vain tuota salsaa.


falafelpyörykät
500 g kuivattuja kikherneitä
1 iso sipuli
1 valkosipuli
1 1/2 ruukullista lehtipersiljaa
1 1/2 ruukullista korianteria
1/2 tl juustokuminaa
1 rkl suolaa
1/4 dl vehnäjauhoja
n. 3 dl rypsiöljyä paistamiseen

Liota kikherneitä runsaassa kylmässä vedessä yön yli. Kaada neste pois ja jauha herneet lihamyllyssä (monitoimikone/tehokas sauvasekoitin ajavat saman asian, Bamixilla hoidin itse homman). Saa olla mukana isompia sattumia. Jauha myös sipulit, valkosipulit ja yritit. Sekoita ainekset massaksi. Pyörittele pyöryköiksi ja uppopaista 170-180-asteisessa öljyssä molemmin puolin, yhteensä n. 5 minuuttia. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan.

Suosittelen mittaria öljyn lämpötilan tarkkailemiseen. Rypsiöljy alkaa savuta 220 asteessa ja syttyy palamaan reilussa 300 asteessa. Ei siis ihan heti ole näiden riskiä, mutta lämpö voi pudota herkästi liian alas, jolloin pyörykät voivat jäädä raaoiksi.

chilisalsa
6 valkosipulin kynttä
1 ruukullista lehtipersiljaa
1 ruukullista korianteria
1 tomaatti
1 tl suolaa
1 chilipalko siemenineen
1 tl juustokuminaa
3 rkl oliiviöljyä
ripaus sokeira

Pilko ainekset pieniksi ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa vähintään 1 tunti. Tarjoa falafelpyöryköiden kera.

Olipas hyvää. Yleisesti ottaen kasvisruoat ovat minusta tylsiä, mutta nämä itäisen maan ihmeet ovat kyllä maukkaita. Työlästähän näiden värkkääminen toki on tuon uppopaistamisen takia, se kun on käytännössä pakko tehdä useammassa erässä. Pudotin ohjeessani valkosipulin määrää jonkin verran alkuperäiseen nähden, mutta silti tämä on kyllä melkoinen valkosipulipommi. Lähiympäristö siis kiittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti