sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Banoffee, toinen otto

Banoffeeta tein aiemmin epäaidon keksipohjan päälle. Postaukseen laitoin malliksi toisenkinlaisen pohjavaihtoehdon. Nyt sitten päätin työkavereille tarjota samaista leipomusta ihan aidolla pohjalla. Pikainen haeskelu Googlella osoitti, että tuo arvaukseni hyvästä pohjasta oli aika kehno. No, nytten sitten tulee oikeasti kelpo banoffeeohje pohjineen kaikkineen. Pohjan ohje on viralliseksi banoffeeksi itseään väittävästä reseptistä. Kovin samanlaista oli tarjolla lontoonkielisissä ohjeissa ihan yleisesti, joten uskottakoon. Täytteen osalta toistan itseäni suoraan tuolta edelliseltä kerralta.


Huom! Vaikka pohja tehdäänkin ensin, kannattaa koko homma aloittaa laittamalla toffee tulille. Kondensoitua maitoa sisältävää tölkkiä pitää keitellä kolme tuntia. Katso siis myös tuo täyte-osuus ennen kuin aloitat.l

pohja
250 g vehnäjauhoja
25 g tomusokeria
125 g voita
1 muna
1 munankeltuainen

Sekoita jauhot ja tomusokeri. Lisää kuutioitu voi ja nypi käsin murumaiseksi. Sekoita muna joukkoon, kunnes taikina on koostumukseltaan tasainen. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Levitä taikina tasaiseksi voideltuun irtopohjavuokaan. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi herneitä tms, jotta taikina ei kohoa liikaa paistamisen aikana. Paista 15 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Ota hetkeksi pois uunista, ota leivinpaperi ja herneet pois ja laita vielä noin 5 minuutiksi uuniin. Pohjan pitää olla kypsä, mutta varo paistamasta sitä liian kovaksi.

täyte
1 tlk (397 g) makeutettua kondensoitua maitoa
3 banaania
2 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
1-2 rkl sokeria
kaakao- tai pikakahvijauhetta koristeluun

Kondensoitua maitoa myydään siis säilyketölkeissä. Usein löytyvät kaupasta samasta hyllystä, jossa on etnisen tyyppisiä säilykkeitä, kuten kookosmaitoa. Ihan läpi-Alepan valikoimiin näkyi kuuluvan.

Irrota maitotölkistä etiketti ja laita avaamaton tölkki kiehuvaan veteen kattilaan. Tölkin tulee olla kokonaan veden peitossa. Keitä miedolla lämmöllä 3 tuntia. Huolehdi riittävästä veden määrästä kattilassa keittämisen aikana.

Ota 3 tunnin jälkeen maitopurkki pois kattilasta ja anna sen jäähtyä hieman. Tunninkin odottelun jälkeen kannattaa olla varovainen tölkkiä avattaessa. Tee ensin varovasti pieni reikä, jotta enin paine pääsee pois ja jatka vasta tilanteen rauhoituttua. Avaa tölkki ja sekoita sieltä löytyvä toffee hyvin. Kaada pohjan päälle ja laita jääkaappiin kovettumaan.

Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Voit käyttää maustamiseen myös pikakahvijauhetta, jos sinulla jostain käsittämättömästä syystä on sellaista käden ulottuvilla. Kuori ja viipaloi banaanit. Lorauta banaaniviipaleiden päälle sitruunamehua, jotta ne eivät ala tummua.

Irrota pohja varovasti vuoasta. Lado banaaniviipaleet hieman jähmettyneen toffeen päälle. Lisää lopuksi banaanien päälle kermavaahto. Koristele banoffee juuri ennen tarjoilua sihtaamalla päälle kaakao- tai pikakahvijauhetta (jos sinulla jostain käsittämättömästä syystä on sellaista).

Jos sokerihammasta sattuu kolottamaan, niin tässä on kyllä täsmähoito siihen vaivaan. On nimittäin melkoisen namia. Tuota kondensoidusta maidosta tehtyä toffeeta voi sitten käyttää moneen muuhunkin. Maitoa on tarjolla myös makeuttamattomana, joskin sitä on vaikeampi löytää (ainakin Vii Voanista tuota saa). Makeuttamattomasta ei tule ihan niin imelää tököttiä, joten esim. jäätelön tekemiseen se voi sopia paremmin, jäätelöstä kun tulee imelää ihan luonnostaan. Varmasti esimerkiksi viime kesänä tekemäni maapähkinävoi-toffeejäätelö olisi toiminut ihan hyvin tällä vähemmän imelälläkin vaihtoehdolla.

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Katkarapu-rucolapasta

Tämä ohje löytyi Gino D'Acampon kirjasta Fantastico!, josta on tullut yhtä sun toista tehtyä aiemminkin. Jälleen puolitin pastan määrän, koska se tuntuu olevan näissä ohjeissa tarpeen. Silti tuli ihan riittävän pastaista.

Tämä siis on modernia italialaista olevinaan. Ainakin reseptin kehittäjä on italialainen, vaikka vaikuttaakin nykyään muualla. Chiliä ei ehkä ensimmäiseksi yhdistä italialaiseen ruokaan.

5 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä ohuina viipaleina
50 g pinjansiemeniä
1 punainen chili ilman siemeniä ohuina suikaleina
300 g jättikatkaravun pyrstöjä
1 dl kuivaa valkoviiniä
3 rkl suikaloitua tuoretta basilikaa
250 g spagettia
50 g rucolahlehtiä
suolaa

Lämmitä öljy paistinpannussa. Paista valkosipulia ja pinjansiemeniä puolisen minuuttia. Lisää katkaravut ja paista pari minuuttia. Lisää valkoviini ja basilika ja mausta suolalla. Paista vielä pari minuuttia. Siirrä pannu pois levyltä.

Keitä pasta ohjeen mukaan. Valuta ja sekoita kastikkeen joukkoon. Lisää rucola ja kuumenna pannu uudestaan kovalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes rucola hieman pehmenee ja pasta imee makua. Tarjoa.

Tämä oli oikeastaan ihan hyvää, mutta ei ehkä ihan kirjan kehujen arvoista. Voisi tätä silti toistekin tehdä. Jotain pientä annoksesta jäi puuttumaan, mutta en onnistunut keksimään mitä se voisi olla. Ginon itsensä tekemänä tämä varmasti olisi niin hyvää kuin hän väittääkin.

torstai 7. maaliskuuta 2013

Falefelpyörykät, toinen otto

Falafelia on tullut tehtyä ennenkin, aiemmin Appelsiineja ja hunajaa-blogin Yealianin ohjeella. Nyt uudessa Glorian Ruoka & Viini-lehdessä oli hieman, joskaan ei paljon, erilainen ohje. Pakkohan sitä oli kokeilla. Ihan aina en ole jaksanut pyöryköitä uppopaistaa, mutta nyt jaksoin. Tekemistä tuossa paistamisessa vähän on, mutta erinomaisen rapsakoita pyöryköitä syntyy tällä tavalla. Lisäkkeitä näille oli lehdessä enemmänkin, minä tein vain tuota salsaa.


falafelpyörykät
500 g kuivattuja kikherneitä
1 iso sipuli
1 valkosipuli
1 1/2 ruukullista lehtipersiljaa
1 1/2 ruukullista korianteria
1/2 tl juustokuminaa
1 rkl suolaa
1/4 dl vehnäjauhoja
n. 3 dl rypsiöljyä paistamiseen

Liota kikherneitä runsaassa kylmässä vedessä yön yli. Kaada neste pois ja jauha herneet lihamyllyssä (monitoimikone/tehokas sauvasekoitin ajavat saman asian, Bamixilla hoidin itse homman). Saa olla mukana isompia sattumia. Jauha myös sipulit, valkosipulit ja yritit. Sekoita ainekset massaksi. Pyörittele pyöryköiksi ja uppopaista 170-180-asteisessa öljyssä molemmin puolin, yhteensä n. 5 minuuttia. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan.

Suosittelen mittaria öljyn lämpötilan tarkkailemiseen. Rypsiöljy alkaa savuta 220 asteessa ja syttyy palamaan reilussa 300 asteessa. Ei siis ihan heti ole näiden riskiä, mutta lämpö voi pudota herkästi liian alas, jolloin pyörykät voivat jäädä raaoiksi.

chilisalsa
6 valkosipulin kynttä
1 ruukullista lehtipersiljaa
1 ruukullista korianteria
1 tomaatti
1 tl suolaa
1 chilipalko siemenineen
1 tl juustokuminaa
3 rkl oliiviöljyä
ripaus sokeira

Pilko ainekset pieniksi ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa vähintään 1 tunti. Tarjoa falafelpyöryköiden kera.

Olipas hyvää. Yleisesti ottaen kasvisruoat ovat minusta tylsiä, mutta nämä itäisen maan ihmeet ovat kyllä maukkaita. Työlästähän näiden värkkääminen toki on tuon uppopaistamisen takia, se kun on käytännössä pakko tehdä useammassa erässä. Pudotin ohjeessani valkosipulin määrää jonkin verran alkuperäiseen nähden, mutta silti tämä on kyllä melkoinen valkosipulipommi. Lähiympäristö siis kiittää.

maanantai 4. maaliskuuta 2013

Popcornjäätelöä

Kesällä tuli maisteltua Lintsin Kattilan Midhill-hampurilaisravintolassa popcornpirtelöä. Vaikka paikka muuten oli kökkö, oli pirtelö hyvää. Naminam. Siksipä uuden Glorian Ruoka & Viini-lehden tarjoama popcornjäätelöohje päätyi heti testattavaksi.



popcornit
1 rkl rypsiöljyä
1/2 dl maissinjyviä

jäätelö

3 1/2 dl kuohukermaa
5 dl täysmaitoa
1/2 tl suolaa
4 huoneenlämpöistä munankeltuaista
3/4 dl sokeria

Valmista ensin popcornit. Laita öljy ja maissit kattilaan ja lämmitä kannen alla kunnes kaikki jyvät ovat pamahtaneet.

Sitten tehdään jäätelö. Laita kerma, maito, suola ja popcornit kattilaan ja kiehauta. Ota pois liedeltä ja anna makujen tasaantua 1 tunnin ajan. Siivilöi sitten popcornit pois puristellen mahdollisimman paljon nestettä talteen. Popcornit ovat tässä vaiheessa biojätettä.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kuumenna maito-kermaseos kiehumispisteeseen. Kaada ohuena nauhana koko ajan vatkaten keltuais-sokerivaahdon sekaan. Kaada seos kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä kunnes seos paksuuntuu. Jäähdytä hyvin ja valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeen mukaan.

Lehden ohjeessa ei käytetty jäätelökonetta. Jos siis haluat kokeilla ilman härveliä, voit toimia seuraavasti. Kaada seos pakastimen kestävään astiaan, peitä kelmulla ja laita pakastimeen. Sekoita lusikalla tunnin kuluttua. Jätä pakastimeen vähintään 6 tunniksi. Ota huoneenlämpöön muutama minuutti ennen tarjoamista.

Kuten Ben & Jerry jäätelöreseptikirjassaan sanovat, auttaa pieni määrä suolaa estämään jäätelön kohtuutonta kovettumista ja jäähileytymistä pakastuksen aikana. Näkyi tepsivän: muutaman tunnin pakastamisen jälkeen jäätelökoneella valmistamani jäätelö oli suoraan pakastimesta palloiksi pyöriteltävän pehmeää. Rakenne oli juuri sellainen kermaisen pehmeä kuin kaupan teollisesti ilmalla täytetyissä jäätelöissä. Tässä siis voisi olla mahdollisuuksia saada kelvollinen rakenne aikaiseksi ilman jäätelökonettakin.

Summa summarum tämä oli varsin mielenkiintoinen ohje. Lopputulos oli varsin makoisa. Alkuperäinen ohje ehdotti tarjoilemaan tämän popcornien, suolapähkinöiden, kinuskikastikkeen sekä kermavaahdon kanssa. Ainakin tuo kinuskikastike voisi tosiaan toimia hyvin, kun jäätelö itsessään on kevyesti suolainen. Suolapähkinöitä en tähän ehkä itse laittaisi.

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Thaimaalainen hapanimelä kana cashewpähkinöillä

Yhdistelen tässä kahta eri ohjetta. Cashewpähkinöistä on nyt vähän ylitarjontaa ja ajattelin niitä laittaa tähän ruokaan, johon ne eivät muuten kuulu. Kana cashewpähkinöillä on ainakin turistien keskuudessa thairuokaklassikko samoin kuin hapanimelä kanakin. Thaimaalainen hapanimeläkastike on vähän erilaista kuin esim. kiinalainen. Ohjeet, joista tämän koostin pienen muutoksin, ovat kirjasta Löytöretki Thaimaan keittiöihin.


luumukastike
3/4 dl vaaleaa etikkaa
3 rkl sokeria
1/4 dl  luumuchutneyta

Kiehauta etikka ja sokeri pienessä kattilassa koko ajan sekoitellen. Laske lämpöä ja hauduta n. 20 minuuttia, kunnes tuloksena on paksu siirappi. Lisää luumuchutney, sekoita hyvin ja kypsennä pari minuuttia.

Tähän käytettiin alkuperäisessä ohjeessa chutneyn sijaan yksi säilötty luumu. En ole koskaan sellaisia onnistunut löytämään, joten käytin ensimmäisen kerran kokeillessani Vii Voanista ostamaani luumuchutneyta. Se toimi niin hyvin, että tein viime vuonna torilta ostamistani kotimaisista luumuista chutneyta ihan tätä tarkoitusta varten.

80g cashewpähkinöitä
4 rkl maapähkinäöljyä
1 tlk ananaspaloja (tai -ananasviipaleita paloiteltuna)
luumukastike (ks. ohje ylempää)
2 1/2 tl kalakastiketta
1 rkl sokeria
3 kanan rintafilettä paloiteltuna
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 porkkana viipaleina
1 sipuli lohkoina
3 herkkusientä viipaleina
1 punainen paprika viipaleina
1 pieni kurkku siivuina
1 tomaatti siivuina

Sekoita ensin kastike ananastölkin liemestä, luumukastikkeesta, kalakastikkeesta sekä sokerista. Kuumenna öljy wokkipannussa ja paista cashewpähkinöitä 2-3 minuuttia, kunnes saavat vähän väriä. Nosta reikäkauhalla pannusta kuivumaan talouspaperin päälle.

Paista kana wokkipannussa kypsäksi ja nosta reikäkauhalla talouspaperille kuivumaan. Lisää valkosipuli pannuun ja paista n. minuutin ajan. Lisää porkkana, sipuli, paprika ja herkkusienet. Paista 1-2 minuuttia. Lisää kurkku, tomaatti, ananas sekä kastike. Paista minuutin ajan ja tarkista maku. Lisää kanat ja pähkinät ja sekoita. Tarjoa riisin kanssa.

Tämä oli ihan hyvää, kyllä tästä ihan paljonkin tuli Thaimaa mieleen. Jotenkin siellä paikan päällä kuitenkin hapanimelässä maistui sitruunaruoho sekä muut thaikeittiön maut. Ehkä ohjetta voisi vielä jalostaa eteenpäin seuraavalla kerralla.