keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Meksikolainen tomaatti-papukeitto

Lounaalla Eatos Mexican Dinerissä oli tuossa jokin aika sitten alkuruokana niin hyvää tomaattikeittoa, että jotain sen kaltaista teki mieli kokeilla keitellä kotonakin. Löysin netistä Me Naiset -lehden ohjeen, joka ei oikeasti ollut juuri lainkaan samanlainen, mutta kokeilinpa sitä jopa tapauksessa.


Kaapista löytyi purkki kidneypapuja, joten korvasin ohjeessa olleen papusekoituksen sillä. Oikeasti tämä siis oli kovin erilainen kuin tuo Eatoksen soppa, mutta tykkäsin silti. Ohje on kanalientä lukuunottamatta täysi kasvis. Korvaa toki kanaliemi kasvisliemellä halutessasi.

1 sipuli kuutioina
1 valkosipulin kynsi kuutioina
1 punainen chili
1 rkl öljyä
800 g tomaattimurskaa
3 dl kanalientä (tai kasvislientä)
400 g kidneypapuja
1 tl suolaa
1 lime
kourallinen korianteria

Hienonna chili. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipuleita ja chiliä. Lisää tomaattimurska ja kanaliemi. Anna kiehua viisi minuuttia. Huuhtele pavut kylmällä vedellä ja lisää kattilaan. Lisää myös suola. Kuumenna kiehuvaksi, purista joukkoon limen mehu ja koristele silputulla korianterilla.

Tässä ei kauaa aikaa tuhraantunut ja makua kyllä löytyi. Chilin kanssa kannattaa olla tarkkana. Maistamalla löydät oman kipurajasi. Poltetta on hyvä olla reilusti, mutta liika on aina liikaa.

keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Blinit

Blinejä olen syönyt ravintoloissa, mutta kokemusta niiden valmistamisesta itse ei ole kertynyt. Pakkohan tähänkin tilanteeseen oli saada korjaus. Etenkin, kun ohje vaikutti aikaa vievältä. Kovin työlästä tämä ei ollut. Ohje on Glorian Ruoka & Viini -lehden nettiohje.


1 1/2 dl vettä
25 g tuorehiivaa
2 + 2 1/2 dl maitoa
1 1/2 dl tattarijauhoja
4 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl voisulaa
2 rkl smetanaa
1 dl vodkaa

Liuota hiiva haaleaan veteen. Anna levätä pari minuuttia. Lisää sitten 2 dl haaleaa maitoa, puolet tattarijauhoista ja vehnäjauhot. Anna kohota peitettynä 3 tuntia.

Lisää loput tattarijauhot ja anna kohota peitettynä toiset 3 tuntia.

Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita 2 1/2 dl kuumaa maitoa taikinaan. Lisää myös keltuaiset, suola ja sokeri sekä voisula. Sekoita myös smetana ja vodka joukkoon. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita taikinan joukkoon varovasti. Anna levätä yön yli. Taikina kohoaa reilusti. Älä sekoita taikinaa enää paistettaessa, jottei se laskeudu. Paista voissa. Voit myös käyttää kirkastettua voita, jolloin käry jää vähemmälle.

Blinipannua ei ollut käytettävissä. Anopilla oli onneksi pieni paistinpannu, jolla hän paistoi blinit. Näiden kanssa meillä oli smetanaa, sipulia, mätiä sekä savustettua lohta. Juomana nautimme Charles Heidsieck Réserve Brut -samppanjaa (Viinilehden arvio), jota ohjeen lähteenä oleva lehti suositteli netissä ja numerossaan 1/2016 varmaksi valinnaksi. Sopivasti löytyi tätä hyllystä. Hyvää oli, tehdään toistekin. Ja viini oli oiva kumppani ruoalle.

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Donburi-kulho

Kaikenlainen kulhohässäkkä tuntuu olevan nyt kovasti suosittua. Tai ainakin kaikissa ruokalehdissä näin väitetään. Päätinpäs kokeilla Glorian Ruoka & Viini -lehden numeron 1/2016 kannessa ollutta donburi-ohjetta.


Donburi on japanilainen kulhosta tarjottava ruoka, jossa kulhon pohjalla on riisiä ja sitten päällä joko kalaa tai lihaa pataruokamaisesti valmistettuna. Tässä ohjeessa ei ole riisiä, eikä haudutteluja harrasteta. Eli siis mopo keulii vähän eri suunnille kuin alkuperäisessä donburissa, mutta eipä anneta sen haitata.

Ohjeessa on ideana käyttää pääraaka-aineena joko vihreitä soijapapuja tai lohta. Minä päätin vähän sooloilla ja tein pikkuisen molempia. Ihan hyvin toimi ohje näinkin.

400 g ruodotonta lohifilettä
tai
3 1/2 dl vihreitä soijapapuja (pakaste)

marinadi
2 tl inkivääriä
3/4 dl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl vettä
2 tl seesamiöljyä

sushiohra
2 1/2 dl esikypsytettyjä ohrasuurimoita
1 l vettä

etikkakastike
1/2 dl riisiviinietikkaa
3 rkl sokeria
1 tl suolaa

lisäksi
2 verigreippiä
2 kypsää avokadoa
2 kevätsipulia varsineen
3 dl salaattipinaattia
100 g siitakesieniä (tai herkkusieniä)
2 rkl seesaminsiemeniä
paistamiseen öljyä

Ensin tehdään marinadi. Sekoita ainekset. Jos käytät papuja, lisää ne jäisinä kiehuvaan veteen ja keitä 2-3 minuuttia ja jäähdytä kylmän veden alla. Jos käytät kalaa, paahda sen pinta nopeasti kaasutohottimella tai paistamalla kuumalla pannulla öljytilkassa. Tarkoitus ei ole kypsentää, vaan vain saada pintaan väriä. Leikkaa kala 1 cm viipaleiksi. Laita kala ja/tai soija marinoitumaan tunniksi jääkaappiin.

Kiehauta etikkakastikkeen ainekset pienessä kattilassa. Anna jäähtyä.

Keitä ohraa kannen alla miedolla lämmöllä 30 minuuttia välillä sekoittaen. Valuta kypsä ohra lävikössä ja siirrä takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon jäähtynyt etikkakastike.

Kuori verigreipit, irrota hedelmäliha kalvojen väleistä lohkoiksi. Kuori avokadot, poista kivi ja kuutioi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Pese ja kuivaa pinaatti.

Viipaloi sienet. Lähikauppa ei taaskaan yllättänyt positiivisesti, joten käytin herkkusieniä. Paista sieniä öljyssä kuumalla pannulla 1 minuutti, käännä sienet ja lisää pannulle seesaminsiemenet. Paista vielä 1 minuutti, kunnes seesaminsiemenet ovat kauniin ruskeita.

Kasaa annokset kulhoihin. Pohjalle tulee ohraa, päälle muut ainekset. Voit valuttaa lopun marinadin joukkoon tai tarjota erikseen kastikkeena.

Oikeaa donburia en ole koskaan maistanut, joten en osaa sanoa kuinka paljon tämä maistuu sellaiselta. Hyvää tämä joka tapauksessa oli. Parempi puolisko totesi, että tämä on parhaita kokeiluja pitkään aikaan. Voisin arvella, että tulemme kokeilemaan tätä toistekin. Nuo vihreät soijapavut ovat ihan kivoja, välillä voisi tehdä tästä ihan puhtaan kasvisversionkin siis.

sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Laskiaispulla Nutellalla ja banaanilla

Laskiaispulla, tuo ruotsalainen keksintö, on perinteisesti nautittu mantelimassalla ja kermavaahdolla täytettynä. Mantelimassan kanssa nykyisin kilpailee myös hillotäyte. Näiden kahden paremmuudesta käydään usein kiivaitakin väittelyitä. Vaan viime vuonnapa ruotsalaiset menivät keksimään uuden kummajaisen. Nutellaahan muutenkin tungetaan joka paikkaan, joten miksipä sitten ei laskiaispullaankin.


Nutellalla ryyditettyjä laskiaispullaohjeita on ollut paljon näkyvillä suomalaisissakin ruokablogeissa, mutta näissä kaikissa yleensä sekoitetaan Nutella kermavaahdon joukkoon. Minulle tuosta ruotsalaisesta uutisesta tuli ihan erilainen mielikuva. Sen pohjalta lähdin kokeilemaan. Tämmöistä tuli tällä kertaa. Pullat leivoin Kinuskikissan jakamalla ohjeella. Se vaikuttaa varsin perinteiseltä pullaohjeelta ja on ollut aina toimiva.

pullataikina
200 g voita
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
n. 15 dl vehnäjauhoja
muna voiteluun
(pinnalle raesokeria)

täyte
Nutellaa
banaani
kermavaahtoa
(pinnalle tomusokeria)

Ensin leivotaan pullat. Sulata voi ja lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva ja sekoita se hyvin maidon joukkoon. Sekoita mukaan sokerit, kardemumma, suola ja muna. Lisää aluksi noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vaivaa taikinaa hetken. Jatka jauhojen lisäämistä käsin sekoittaen. Säästä vähintään 1 dl jauhoista lisättäväksi tarvittaessa alustamisen aikana. Loppuvaiheessa lisää voisula. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna kohota liinalla peitettynä vedottomassa lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahteen osaan. Pyöritä toisesta puolikkaasta pitkulainen tanko ja leikkaa siitä yhtäsuuria paloja. Pyöritä paloista pullia. Toista toiselle taikinan puolikkaalle. Nosta pullat leivinpaperin päälle, peitä liinalla ja anna kohota vähintään 20 minuuttia. Voitele munalla (ja ripottele pinnalle raesokeria) ja paista 200-asteisessa uunissa pullien koosta riippuen 8-15 minuuttia.

Jos aiot koristella laskiaispullat tomusokerilla, kannattaa raesokeri jättää pois. Minä valitsin raesokerin, mutta tämä on makuasia.

Täyttämistä varten pullien pitää antaa jäähtyä. Leikkaa pullat keskeltä halki. Leikkaa banaani ohuiksi siivuiksi. Yksi banaani riittää noin neljään pullaan vähän pullan koosta riippuen. Levitä Nutellaa reilusti pullan alapinnalle. Levitä banaaniviipaleet päälle. Lopuksi pursota vielä banaanin päälle kermavaahtoa. Kermavaahdon voi toki ihan vain levittää päälle, mutta pursottamalla tulee nätimpää. Tämän jälkeen laita toinen puolikas pullasta paikoilleen ja tarvittaessa koristele pinta tomurokerilla.

Lopputulos on makeaa, hyvää ja hieman haastavaa syötävää. Vaan niinhän laskiaispulla aina on. Ei paha, näitä voisi tehdä taas ensi vuonna uudestaan. Jos siis ei tule jotain uutta villitystä, jota on aivan pakko kokeilla.

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Uunipeltimakaronilaatikko

Kuulin somessa huhun uudesta tavasta valmistaa makaronilaatikko. Vanha arkiruokasuosikki tehdään muutoin kuten ennenkin, mutta paistaminen suoritetaan uunipellillä. Ideana on tehdä mahdollisimman laakea laatikko, jossa siis on mahdollisimman paljon rapeaa kuorta. No, kuorihan se on aina ollut makaronilaatikon paras osa. Siispä kokeilemaan.


Idean isä lienee Satokausikalenterin Samuli Karjula. Google itsepintaisesti tarjosi lähteeksi Liemessä-blogia, joten sieltä tämän sitten otin. Itse ohjehan on muutoin hyvin perinteinen, joten voit tehdä tämän niin kuin olet aina ennenkin tehnyt, kunhan levität sen paistumaan uunipellille leivinpaperin päälle.

400 g jauhelihaa
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1/2 tl suolaa
hyppysellinen valkopippuria
400 g makaronia
voita tai öljyä paistamiseen

munamaito
1/2 l täysmaitoa
2 kananmunaa
hyppysellinen suolaa

pinnalle korppujauhoja

Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Sillä aikaa hienonna sipulit. Kuumenna voi tai öljy pannulla ja kuullota sipulia hetken aikaa. Lisää lämpöä ja jauheliha. Ruskista. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Riko kananmunien rakenne ja lisää joukkoon maito ja mausta suolalla. Sekoita.

Kaada makaronit lävikköön ja palauta takaisin kattilaan. Lisää jauheliha. Kaada munamaito joukkoon ja sekoita hyvin. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10-20 minuuttia, kunnes kuori on sopivan tumma ja rapsakka. Voit käyttää myös grillivastuksia. Meidän kaasu-uunissamme ei tällaisia hienouksia ole ja muutoinkin paistoaika meni puolen tunnin tienoille.

Tämä meni juuri niin kuin pitikin. Lopputulos maistui tutulta makaronilaatikolta, jossa on sitä parasta eli kuorta enemmän. Yksinkertaisesti nerokasta.