keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Naudan brisket Austinin tapaan

Viime kesänä pääsimme maistelemaan ehtaa texasilaista bbq-meininkiä osavaltion pääkaupungissa Austinissa. Etenkin Franklin Barbecuen naudan brisket jäi vahvasti mieleen. Jopa niin vahvasti, että oli ihan pakko yrittää tehdä sellaista itse.


Välineurheiluksihan se sitten meni. Texasilaisella on iso smoker, jossa poltetaan puuta. Kaupunkialueella asujan on tyydyttävä vähän pienempään laitteeseen. Meillä kotona kerrostalossa ei näitä voi käyttää ollenkaan, mutta onneksi anoppilan pihamaa on reilun kymmenen minuutin ajomatkan päässä kotoa. Sinne siis anopin iloksi hankin Weberin pienimmän eli halkaisijaltaan 37 cm kokoisen Smokey Mountainin.


Laitteen käyttöönotto tapahtui sitten naudan brisketin merkeissä. Koska tämä pala on sieltä haastavimmasta päästä, päätin vetää varman päälle ja sivuuttaa kotimaisen naudanrinnan. Ne kun usein putsataan smoker-hommissa ehdottoman tärkeästä rasvasta. Reinin lihasta löytyi australialaista black anguksen brisketiä, joka näytti oikein mukavan rasvaiselta.


2 kg pala naudan brisketiä
1/3 dl jauhettua mustapippuria myllystä
1/3 dl suolaa

Kuivaa liha ja hiero mausteet pintaan. Anna lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen savustamista.

Valmistele grilli ohjeen mukaan. Laita hehkuvien brikettien päälle kolme savustuspalaa. Minä käytin hikkoria, mutta muitakin puulaatuja kannattaa kokeilla. Kaada vettä vesiastiaan ja laita liha ritilälle. Pidä lämpö tasaisena noin 120 asteessa 8 tunnin ajan. Sitten laske lämpö noin 100 asteeseen ja jatka vielä 2 tuntia. Lisää brikettejä ja vettä tarvittaessa. Konsultoi grillin käyttöohjetta näiden suhteen.

Useissa ohjeissa liha laitetaan savustuksen lopussa folioon. Tämä kuitenkin kuulemma pilaa lihan pintaan syntyvän mustan kuoren eli barkin. Jätin siksi ensimmäisessä kokeilussa folion pois. Mahdollisesti lihasta olisi voinut tulla vielä pehmeämpää siten, mutta hyvin pehmeää se oli näinkin. Ja siinä pinnassa oli aivan mielettömän hyvä maku. Taidan elää tällä tämän kesän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...