keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Key Lime Pie

Kevään Floridan reissulla pääsimme kunnon Key Lime Pien, eli paikallisen limepiiraan makuun. Pitihän tätä herkkua sitten kokeilla itsekin valmistaa, vaikka Suomessa en olekaan nähnyt myynnissä oikeaa limelajiketta. Key lime on tavallista limeä maultaan vahvempi, happamampi ja makeampi. Päälle päin sen tunnistaa pienemmästä koosta ja keltaisesta väristä.


Tutkailin ohjeita netistä ja päädyin lopulta Maku-lehden ohjeeseen. Siinä näytti olevan kaikki kohdallaan ilman suurempia omia virityksiä. Piiras on hieman juustokakun oloinen, mutta sen valmistuksessa ei käytetä tuorejuustoa. Sen sijaan massa valmistuu keltuaisista ja makeutetusta kondensoidusta maidosta.

pohja
200 g digestivekeksejä
100 g sulatettua voita
2 rkl sokeria

täyte
3 kpl limeä
6 kpl keltuaista
400 g makeutettua kondensoitua maitoa (säilyke)
1 rkl vaniljasokeria

koristeluun
1 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 lime lohkoina

Valmista ensin pohja. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Voitele vuoan reunat. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula ja sokeri. Sekoita ja levitä tasaiseksi irtopohjavuoan pohjalle. Paista pohjaa 150-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Jätä pohja odottamaan.

Nosta uunin lämpö 175 asteeseen ja valmista sitten täyte. Pese limet huolellisesti. Raasta kuoren vihreää pintaosaa 2 tl verran. Purista limeistä 1 dl mehua. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Valkuaisia ei tarvita, voit käyttää ne vaikka munakkaaseen.

Vatkaa keltuaiset ja kondensoitu maito vaaleaksi vaahdoksi. Kaada hitaasti joukkoon limemehu koko ajan vatkaten. Lisää myös kuoriraaste ja vaniljasokeri. Kaada täyte pohjalle ja paista noin 15 minuuttia 175-asteisessa uunissa. Varmista cocktail-tikulla, että piiras on hyytynyt ennen kuin otat sen uunista. Jäähdytä piiras ja laita se kelmulla peitettynä jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Koristele piiras juuri ennen tarjoilua. Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Pursota kermavaahdosta haluamiasi kuvioita piiraan päälle ja koristele lopuksi limelohkoilla.

Lopputulos oli erinomainen. Tosin piiras ei ollut lainkaan niin makea kuin Floridassa maistamani. Limen happamuus korostuu, kun makeutta on vähemmän. Toisille vähempi makeus on parempi, toisille ei. Minä tykkäsin piiraasta näinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...