sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Halloweenin porkkanakakku

Halloweenia juhlittiin tänä vuonna ystäväperheiden kanssa. Lupauduin tekemään jonkinlaisen leipomuksen. Arvontalaulun laulamisen jälkeen nalli napsahti sopivasti koristellulle porkkanakakulle. Että semmoista sitten tekemään. Onneksi kaapista löytyi jo valmiiksi sopivia piparimuotteja. Tämmöisen kakun voi sitten toki tehdä ilman halloweeniakin.


Tällä ohjeella on meillä tehty joskus vuosia sitten porkkanakakkua. Ohje löytyi tulostettuna kaapista. Lähde on ehtinyt jäädä historian hämäriin. Aiemmin tätä on tehty uunipannulla niin, pohja on ollut yhtenä kerroksena ja kuorrutus siinä päällä. Nyt lähdin tekemään vähän täytekakkumaisempaa tuotosta, jossa pohja on kolmessa kerroksessa ja kuorrutetta on myös näiden väleissä.

pohja
5 kananmunaa
4 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
125 g voita
350 g porkkanaraastetta

kuorrute
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua
(omenamehua kostutukseen)

koristeluun
mustaa sokerimassaa
nonparelleja
tomusokeria

Kakun voi siis tehdä joko täytekakkutyylisenä, jolloin pohja on syytä paistaa irtopohjavuoassa, jotta siitä tulisi riittävän paksu halkaistavaksi. Tai sitten voit tehdä ihan vain yhden kerroksen korkuisen laakeamman pohjan uunipannulla. Tällöin varmaankin riittää puolikas annos kuorrutetta.

Pohjan voi hyvin tehdä edellisenä päivänä. Jos päädyit täytekakkutyyliseen ratkaisuun, kuten minä, kannattaakin nimenomaan tehdä pohja edellisenä päivänä, sillä kakun pitää antaa jäähtyä hyvin ennen kuin sen leikkaa halki.

Joka tapauksessa kakun tekeminen alkaa pohjasta. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää varovasti käännellen vaahdon joukkoon. Lisää mukaan myös pähkinät, porkkanaraaste sekä sulatettu voi. Sekoita huolellisesti mutta varovasti. Kaada joko leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan tai uunipannulle. Paista 180-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Täytekakkutyylisen kakun tekijä antaa kakun nyt jäähtyä yön yli. Leikkaa kakku 1-2 kohdasta halki. Kuorrutetta riittää kahteenkin väliin, jos ei laita kovin paljon.

Kuorrutusta varten notkista tuorejuusto kulhossa vatkaamalla voimakkaasti lusikalla. Lisää tomusokeri ja sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Kostuta pohjakerroksen pintaa kevyesti omenamehulla pullasudin avulla. Levitä ohut kerros kuorrutetta ja lisää seuraava pohjakerros päälle. Jatka kunnes kakun pinta on käsillä. Levitä loppu kuorrute pinnalle. Tähän kannattaa varata suurin osa kuorrutteesta, sillä sitä saa olla pinnalla kunnon kerros.

Mikäli paistoit pohjan uunipannulla, riittänee muutaman tunnin jäähdyttely. Valmista kuorrute kuten edellä ja levitä kakun päälle. Kerros saa olla paksu.

Koristelua varten levitä tomusokeria työtasolle ja kauli sen päällä sokerimassa ohueksi. Painele muotilla kuvioita massasta ja laita vaikkapa nonparelleja silmiksi tarpeen mukaan. Taitavammilla käsillä toki tulee kauniimpi kakku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...