perjantai 28. elokuuta 2015

Mustaherukka-suklaaleivokset

Nämä laivokset on tehty Kakkugallerian Glorian Ruoka & Viini -lehden numerossa 3/2005 ystävällisesti antamilla ohjeilla. Lehden jutussa oli useita pohja- ja täytevaihtoehtoja, joista pystyi rakentamaan haluamansa leivoksen. Tämä nimenomainen yhdistelmä poikkeaa vähän lehdessä esitetyistä, mutta kaikki komponentit on kuitenkin tehty samoilla ohjeilla. Olen tehnyt tätä pari kertaa aiemminkin ja aina on toiminut.


Tällä kertaa päätin kokeilla näitä tehdä, kun anoppi tilasi minulta jotain vähän erilaista leivonnaista syntymäpäiville itse tekemänsä mansikkakakun kaveriksi. Tässä leivoksessa pohjana on pähkinäinen brownie, jonka päällä on kerros mustaherukkamoussea ja lopuksi vielä pinnalla mustaherukkakiille.

Kokemuksesta olen havainnut, että kiillettä joudun aina tekemään tupla-annoksen, jotta se peittää tasaisesti koko kakun ja näin kukin leivos näyttää mahdollisimman paljon samalta. Lähinnä ongelmana on se, että moussen pinta ei ole tasaisuudestaan huolimatta oikein koskaan täysin vaaterissa ja siksi ensiksi täyttyvät alavat kohdat ja se korkein nurkka jää helposti paljaaksi. Tässä nyt siis kirjattuna ohje juuri niin kuin sitä nyt käytin, tuplakiilteineen kaikkineen.

browniepohja
150 g tummaa suklaata (60-70% kaakaota)
250 g voita
100 g saksanpähkinöitä
3 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja

mustaherukkamousse
400 g (pakaste)mustaherukoita
4 dl kuohukermaa
4 liivatelehteä
1 1/2 dl tomusokeria

mustaherukkakiille
4 dl mustaherukkatäysmehutiivistettä
1 rkl sokeria
4 liivatelehteä

Aluksi tehdään pohja. Sulata suklaa ja kuutioitu voi varovasti vesihauteessa välillä sekoitellen. Rouhi pähkinät kevyesti, saavat olla isoina paloina. Paahda rouhittuja pähkinäitä kuivalla kuumalla pannulla hetken aikaa.

Laita sokeri kulhoon, ja kaada sula suklaa-voiseos päälle. Sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä korkeintaan kädenlämpöiseksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää vielä jauhot ja jäähtynyt pähkinärouhe. Sekoita vain juuri sen verran, että taikina on tasaista.

Pohja paistetaan lasagnevuoassa. Leikkaa leivinpaperista sellainen pala, että se tulee yli vain vuoan pitkiltä sivuilta. Levitä paperi vuoan pohjalle ja voitele vuoan lyhyet sivut rasvalla. Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia. Pohja saa jäädä sisältä tahmeaksi. Anna pohjan jäähtyä rauhassa muutaman tunnin ajan, mielellään seuraavaan päivään.

Pohjan jäähdyttyä valmistetaan mousse. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sulata mustaherukat ja paseeraa, eli painele siivilän läpi, ne tasaiseksi melbaksi. Kuoret ja siemenet jäävät siivilään. Mustaherukkamelbaa pitäisi syntyä noin 2 1/2 dl. Mausta melba tomusokerilla.

Kuumenna noin 2 rkl melbaa kattilassa. Puristele liivatteet kuivaksi ja sekoita kuuman melban joukkoon. Kaada liivatemelba tasaisena nauhana muun melban joukkoon koko ajan sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita varovasti nostellen melban joukkoon. Kaada mousse pohjan päälle vuokaan ja levitä tasaiseksi. Laita jääkaappiin hyytymään noin neljäksi tunniksi, mielellään yön yli.

Lopuksi tehdään kiille. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Laita puolet mehusta ja sokeria kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoitellen kiehuvaksi. Puristele liivatteet kuiviksi ja sekoita kuumaan mehuun. Lisää loppu mehu ja anna jäähtyä korkeintaan kädenlämpöiseksi. Älä kuitenkaan odota niin kauaa, että kiille ehtisi hyytyä. Kaada kiille moussen päälle vuokaan ja laita taas jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi. Auta veitsellä kakku irti vuoan lyhyistä reunoista ja nosta se varovasti pois vuoasta leivinpaperin reunoista. Leikkaa lopuksi sopivan kokoisiksi leivoksiksi ja koristele haluamallasi tavalla.

Näiden leivosten tekeminen käy kätevimmin kolmen päivän taktiikalla. Ensimmäisenä päivänä tehdään pohja, toisena mousse ja kolmantena kiille. Neljäntenä päivänä sitten vasta syödään. Minulla oli nyt vain kaksi päivää aikaa, joten tein pohjan aikaisemmin ja annoin sen jäähtyä jääkaapissa ja sitten illalla tein moussen. Näkyi toimivan ihan hyvin.

Nämä ovat ihan kivan näköisiä ja myös hyvän makuisia leivoksia. Toki voit korvata mustaherukan jollain muulla marjalla. Browniepohjan makeus ja mustaherukan happamuus toimivat tässä kuitenkin erinomaisesti yhteen. Lopputulos on varsin tasapainoinen. Sain leivoksista juhlavierailta hyvää palautetta, vaikka palat eivät ihan millilleen saman kokoisia olleetkaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...