maanantai 21. huhtikuuta 2014

Ankkaconfit lisäkkeillä

Yksin kotona 2, eli ankkaa toisella tapaa on nyt vuorossa. Nyt jo viikko sitten viikonloppuna tein yksikseni kotosalla ollessani ensin perjantaina ankanrintaa ja lauantaina sitten oli vuorossa confit ankankoivista. Tuoreita koipia ei tällä kertaa löytynyt, joten ostin pakasteena ja sulatin rauhallisesti jääkaapissa. Ankanrasvan ostin tölkissä Hakaniemen hallin aina varmasta DeliDelistä. Lisukereseptiin nimi mainittiin jossain ohjeessa, mutta muutoin sen sovelluksen vedin ihan hatusta. Perunatkin paistoin ihan vanhasta muistista.


ankkaconfit
2 ankan koipireittä
1 tlk ankanrasvaa
2 valkopipulin kynttä
muutama oksa timjamia
suolaa
pippuria

omena-tomaattipaistos
1 sipuli
1 omena
100 g tomaatteja (tai kirsikkatomaatteja)
oliiviöljyä
hyppysellinen sokeria
suolaa

ankanrasvassa paistetut perunat
4 keskikokoista perunaa
ankanrasvaa
suolaa

Aluksi kannattaa laittaa confit tulille, koska sitä pitää hetkinen odotella. Jos käytät pakastettuja koipia, anna niiden sulaa jääkaapissa yön yli. Hiero koipiin suola ja pippuri ja lado ne tiukasti uunivuokaan. Laita timjami ja kevyesti rikki lyödyt valkosipulin kynnet väleihin ja kaada rasva päälle. Rasvaa on tarkoitus olla sen verran, että se ei ihan peitä koipia kokonaan. Peitä vuoka foliolla ja laita 150-asteiseen uuniin 3-4 tunniksi. Ankka on valmista, kun liha irtoaa repimällä luista. Ennen tarjoamista paista koipia vielä hetki kuumalla pannulla, jotta nahka rapeutuu.

Kun ankka alkaa olla valmista, valmista paistos. Kuori ja kuutioi omena ja sipuli sekä tomaatti. Kuullota ensin sipuli öljyssä kattilassa. Lisää sitten omena ja paista hämmennellen muutaman minuutin ajan. Lisää lopuksi tomaatti. Anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes tomaattikin pehmenee. Tämä saa mennä sellaiseksi ratatuilletyyppisen pehmeäksi. Mausta lopuksi.

Kun ankka on tullut uunista, kauhaise vähän kuumaa rasvaa vuoasta talteen. Kuori perunat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannu ja paista perunoita ankanrasvassa, kunnes perunat ovat pinnalta rapeita ja sisältä pehmeitä. Mausta hyppysellisellä suolaa.

Tarjoa ankankoipi omena-tomaattipaistoksen ja perunoiden kanssa. Viiniksi tällekin sopii Trapichen Pinot Noir Oak Cask, jonka avasin tuota ankanrintaa syödessäni. Ankanrasva kannattaa ottaa talteen, siivilöidä ja vaikka pakastaa. Se säilyy hyvin pakastettuna ja on edelleen oikein käyvää esim. perunoiden paistamiseen. Myös pihvin paistorasvana sitä voi käyttää ja kuulemma antaa erinomaisen maun pihville. Välimäen hampurilaisravintolassa muistaakseni ranskalaiset paistetaan ankanrasvassa (vai oliko hanhen?).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...