maanantai 23. syyskuuta 2013

Tarte tatin vanhalla kunnon ohjeella

Joskus 2000-luvun alkupuoliskolla oli Viinilehdessä tämmöinen tarte tatin-resepti. Siitä tein elämäni ensimmäisen ranskalaisen omenapiirakan ja hyvää oli. Myöhemminkin olen samaa ohjetta käyttänyt. Vaan sittenpä muuton yhteydessä päätin luopua vanhimmista mainitun lehden numeroista ja siinä meni ohje paperinkeräykseen. Tarkoitus oli tämä numero säästää, mutta enpä muistanut. Onneksi lehden väki vastasi hätähuutooni ja lähetti ohjeen sähköpostilla. Erinomaista asiakaspalvelua, kestotilaaja on iloinen!


Alun perin ohjeessa käytettiin omenoita ja päärynöitä, mutta minä olen tämän piirakan tehnyt aina pelkistä omenoista. Lisäksi olen laittanut voita ja sokeria piskuisen vähemmän. Ensimmäisellä kerralla olin lähellä saada sulaa rasvaa päälleni leipomusta keikauttaessani. Kyllä se näinkin on imelä ja rasvainen, ei siis syytä huoleen.

taikina
150 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte
75 g voita
1 1/4 dl sokeria
2 rkl kanelia
n. 1 kg kuorittuja omenoita

Tee ensin taikina. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Anna taikinan levätä tunnin ajan jääkaapissa.

Kuori ja pilko omenat, sekä poista siemenkodat. Sulata voi ja sokeri uuninkestävällä paistinpannulla. Anna sokerin hieman ruskistua. Lado omenat pannulle ja paista hetken aikaa. Varo polttamasta omenoita. Varo myös polttamasta näppejäsi omenoita latoessasi. Sula rasva ja sokeri ovat kuumaa kamaa! Ripottele kaneli omenoiden päälle. Kauli taikina pannun malliseksi ja levitä omenoiden päälle. Töki haarukalla reikiä taikinaan ja laita piirakka 200-asteiseen uuniin n. 15 minuutiksi. Kun piirakka on paistunut, anna sen levätä muutama minuutti ja kippaa sitten tarjoiluastiaan.

Alkuperäisessä ohjeessa kehotettiin kippaamaan piirakka heti uunista ottamisen jälkeen, mutta kokemuksesta suosittelen pientä odottelua. Näin vältyt saamasta kiehuvan kuumia mehuja syliisi. Jos piirakka ei heti irtoa pannusta, anna pannun odotella hetken nurin päin tarjoiluastian päällä. Yleensä piirakka irtoaa ihan nätisti itsekseen. Tarvittaessa voit auttaa vähän lastalla alkuun.

Edelleenkin tällä ohjeella se paras piirakka syntyy. Pohjan suhteen on olemassa kaksi koulukuntaa. Toisen mukaan pohja kuuluu tehdä voitaikinasta. Olen kokeillut sitäkin, mutta pidän enemmän tästä versiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...