perjantai 24. toukokuuta 2013

Vietnamilaista karkkikalaa

Taas on luettu Mondon Matka & Ruoka-lehteä. Ihan kelpo aviisi näin yhden numeron kokemuksella. Itse Mondo ei ole koskaan oikein sytyttänyt, vaikka olenkin aina välillä Soundin tilaajana ilmaiseen näytenumeroon tutustunut ja siitä perään myyjän puhelinsoittoja saanut. Olen enempi matkaopaskirjojen ystävä. Kun haluan johonkin kohteeseen tutustua, hankin kaiken mahdollisen tiedon. Siinä ei yhden sivun raapustus paljoa auta. Mutta yksikin sivu on riittävä, jos kyse on ruokaohjeesta.


Tuossa ainokaisessa meille asti ehtineessä mainitun lehden numerossa oli vietnamilaisia kotiruokaohjeita (aiemmin jo kokeillut kevätkääryleet olivat yksi näistä). Yksi ohjeista oli tämä karamellisoitu kala. Kuulemma tämä ruokalaji on Vietnamissa vähän sama kuin makaroonilaatikko Suomessa.

marinadi
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
4 rkl kalakastiketta
3 rkl sokeria
1 rkl mustapippuria

karamellikastike
3/4 dl sokeria
1/2 dl kylmää vettä
1/2 dl kuumaa vettä

500 g lohta (tai kissakalaa)
öljyä paistamiseen
kevätsipulia
1 chili
mustapippuria
jasmiiniriisiä

Pese ja kuivaa sekä paloittele kala. Valmista marinadi kalalle pilkkomalla sipulit ja sekoittamalla ne kalakastikkeen, sokerin ja mustapippurin kanssa. Laita kala marinoitumaan jääkaappiin joko kulhossa tai pussissa noin puoleksi tunniksi.

Valmista seuraavaksi karamellikastike. Sekoita sokeri kylmään veteen. Lämmitä koko ajan sekoittaen 5-7 minuuttia, kunnes väri muuttuu kullanruskeaksi. Kaada varovasti kattilan reunaa pitkin kastikkeen joukkoon kuuma vesi. Sekoita, kunnes sokeriliemi on sekoittunut kuumaan veteen.

Lämmitä padassa öljyä ja paista kalapaloihin kaunis pintaväri. Lisää pataan karamellikastike ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla tunnin ajan. Tarkista välillä, ettei kala pääse palamaan. Lisää lopuksi pilkottu kevätsipuli ja chili. Mausta mustapippurilla. Tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa kalakastiketta tai sokeria. Tarjoile keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Innostuin leikkaamaan kalan vähän turhan pieniksi palasiksi, mistä johtuen se pikkuisen hajoili haudutuksen aikana. Tästä huolimatta maku oli mainio. Pitänee varmaankin yrittää sinne Vietnamiinkin asti eksyä, jos kerran näin hyvää ruokaa on siellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...