sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Banoffee, toinen otto

Banoffeeta tein aiemmin epäaidon keksipohjan päälle. Postaukseen laitoin malliksi toisenkinlaisen pohjavaihtoehdon. Nyt sitten päätin työkavereille tarjota samaista leipomusta ihan aidolla pohjalla. Pikainen haeskelu Googlella osoitti, että tuo arvaukseni hyvästä pohjasta oli aika kehno. No, nytten sitten tulee oikeasti kelpo banoffeeohje pohjineen kaikkineen. Pohjan ohje on viralliseksi banoffeeksi itseään väittävästä reseptistä. Kovin samanlaista oli tarjolla lontoonkielisissä ohjeissa ihan yleisesti, joten uskottakoon. Täytteen osalta toistan itseäni suoraan tuolta edelliseltä kerralta.


Huom! Vaikka pohja tehdäänkin ensin, kannattaa koko homma aloittaa laittamalla toffee tulille. Kondensoitua maitoa sisältävää tölkkiä pitää keitellä kolme tuntia. Katso siis myös tuo täyte-osuus ennen kuin aloitat.l

pohja
250 g vehnäjauhoja
25 g tomusokeria
125 g voita
1 muna
1 munankeltuainen

Sekoita jauhot ja tomusokeri. Lisää kuutioitu voi ja nypi käsin murumaiseksi. Sekoita muna joukkoon, kunnes taikina on koostumukseltaan tasainen. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Levitä taikina tasaiseksi voideltuun irtopohjavuokaan. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi herneitä tms, jotta taikina ei kohoa liikaa paistamisen aikana. Paista 15 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Ota hetkeksi pois uunista, ota leivinpaperi ja herneet pois ja laita vielä noin 5 minuutiksi uuniin. Pohjan pitää olla kypsä, mutta varo paistamasta sitä liian kovaksi.

täyte
1 tlk (397 g) makeutettua kondensoitua maitoa
3 banaania
2 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
1-2 rkl sokeria
kaakao- tai pikakahvijauhetta koristeluun

Kondensoitua maitoa myydään siis säilyketölkeissä. Usein löytyvät kaupasta samasta hyllystä, jossa on etnisen tyyppisiä säilykkeitä, kuten kookosmaitoa. Ihan läpi-Alepan valikoimiin näkyi kuuluvan.

Irrota maitotölkistä etiketti ja laita avaamaton tölkki kiehuvaan veteen kattilaan. Tölkin tulee olla kokonaan veden peitossa. Keitä miedolla lämmöllä 3 tuntia. Huolehdi riittävästä veden määrästä kattilassa keittämisen aikana.

Ota 3 tunnin jälkeen maitopurkki pois kattilasta ja anna sen jäähtyä hieman. Tunninkin odottelun jälkeen kannattaa olla varovainen tölkkiä avattaessa. Tee ensin varovasti pieni reikä, jotta enin paine pääsee pois ja jatka vasta tilanteen rauhoituttua. Avaa tölkki ja sekoita sieltä löytyvä toffee hyvin. Kaada pohjan päälle ja laita jääkaappiin kovettumaan.

Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Voit käyttää maustamiseen myös pikakahvijauhetta, jos sinulla jostain käsittämättömästä syystä on sellaista käden ulottuvilla. Kuori ja viipaloi banaanit. Lorauta banaaniviipaleiden päälle sitruunamehua, jotta ne eivät ala tummua.

Irrota pohja varovasti vuoasta. Lado banaaniviipaleet hieman jähmettyneen toffeen päälle. Lisää lopuksi banaanien päälle kermavaahto. Koristele banoffee juuri ennen tarjoilua sihtaamalla päälle kaakao- tai pikakahvijauhetta (jos sinulla jostain käsittämättömästä syystä on sellaista).

Jos sokerihammasta sattuu kolottamaan, niin tässä on kyllä täsmähoito siihen vaivaan. On nimittäin melkoisen namia. Tuota kondensoidusta maidosta tehtyä toffeeta voi sitten käyttää moneen muuhunkin. Maitoa on tarjolla myös makeuttamattomana, joskin sitä on vaikeampi löytää (ainakin Vii Voanista tuota saa). Makeuttamattomasta ei tule ihan niin imelää tököttiä, joten esim. jäätelön tekemiseen se voi sopia paremmin, jäätelöstä kun tulee imelää ihan luonnostaan. Varmasti esimerkiksi viime kesänä tekemäni maapähkinävoi-toffeejäätelö olisi toiminut ihan hyvin tällä vähemmän imelälläkin vaihtoehdolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...