keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Perunainen gulassivuoka

Viime viikolla postiluukusta kolahtaneessa Glorian Ruoka & viini-lehden numerossa oli ohje tämmöisestä varsin houkuttelevan kuuloisesta ruokalajista. Päätinpäs sitten kokeilla. Ideana siis on tehdä unkarilaisen gulassin tapaan maustettu lihapata, joka vuorataan pinnalta peruviipaleilla. Samaisessa lehdessä oli myös houkuttelevan kuuloinen banaanikakkuohje, mutta siitä lisää tuonnempana.


Yritin noudatella ohjetta kohtalaisen tarkasti, mutta lipsuin vahingossa laittamaan liikaa lihalientä. Mutta koskapa liemeni oli Puljongin todella hyvää lihalientä, ei se haitannut yhtään. Veikkaisin, että olisi aika kuiva tullut, jos olisin vain alkuperäisen ohjeen mukaisella 5 dl määrällä mennyt.

1 kg naudan paistia (kokeilin sisäpaistilla)
2 rkl vehnäjauhoja
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2+2 rkl rypsiöljyä
70 g tomaattipyrettä
7 dl lihalientä
1 rkl paprikajauhetta
1 tl cayennepippuria
1 tl juustokuminaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 tl sokeria
4 paprikaa

600 g perunaa (puikula)
1 rkl rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Leikkaa liha kuutioiksi ja pyörittele kevyesti jauhoissa. Silppua sipulit ja valkosipulit. Kuullota kattilassa öljyssä sipuleita ja lihakuutioita. Lisää tomaattipyre, lihaliemi ja mausteet. Keittele miedolla lämmöllä 45 minuuttia. Puhdista ja kuutioi paprika ja lisää kattilaan. Pese perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Sekoita perunat öljyn kanssa kulhossa ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kattilan sisältö uunivuokaan ja lado perunaviipaleet päälle. Paista 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia tai kunnes perunat ovat paistuneet rapeiksi.

Perunat paistuivat tässä ruoassa oikein maukkaiksi. Käytin puikuloita, kun niitä oli muusikokeiluista jäänyt yli. Ei huono valinta, sillä puikulathan ovat mitä mainioimpia perunoita. Uunissa ruoasta haihtuva liemi maustoi perunat juuri sopivasti. Välittömästi oli pakko pari viipaletta vuoan päältä kähveltää ja syödä heti kun vähän jäähtyivät. Näin talven jo kolkutellessa ovella tässä on oikein hyvä lihainen ruoka, jota voi kerralla tehdä parinkin päivän tarpeiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...