sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Lakritsi-raparperikakku

Glorian Ruoka & viini-lehti sisälsi tämmöisen ohjeen. Kuulosti sen verran semi-työläältä ja herkulliselta, että oli pakko kokeilla.

Tässä oli melkoisesti komponentteja. Laitan tähän ensiksi kaikki määrät ja lopuksi sitten työohjeet.

lakritsikastike
1 dl kermaa
1 dl lakutoffeeta (Brunberg/Walker's/Kick)

marinoidut rapaperit
2 vartta raparperia
1 dl sokeria
1 dl vettä
1 (luomu)sitruunan kuori ja mehu

pohja
300 g mantelimassaa
3 kananmunaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 (luomu)sitruunan kuori
2 tl sitruunamehua
1 rkl voita

täyte
2 raparperin vartta
1/2 dl sokeria
1/2 (luomu)sitruunan mehu
1 rkl vettä
4 dl kuohukermaa
5 kananmunan keltuaista
2 kananmunan valkuaista
1 dl tomusokeria
1 dl turkkilaista jogurttia
2dl lakritsikastiketta (ohje ylempänä)

koristelu
marinoitua raparperia
salmiakkihippuja
(tuoreita marjoja,
lakunauhaa)

Vatkaa kulhossa mantelimassaan munat yksi kerrallaan. Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin raastaa kylmä mantelimassa ensiksi kulhoon, mutta sanoisin sen olevan ihan turha vaiva. Lämpöisenä tuo mössö vatkautuu ihan kivasti. Todella mukava vaahto syntyi. Sekoita joukkoon sitruunan kuori ja mehu sekä vehnäjauhot. Voitele irtopohjavuoka voilla. Levitä taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä täytteen valmistamisen ajan.

Valmista seuraavaksi täyte. Pilko raparperit parin sentin suikaleiksi. Keitä sokerin ja sitruunamehun kanssa kattilassa 5 minuuttia. Anna jäähtyä. Valmista seuraavaksi lakritsikastike. Sekoita kerma ja lakritsitoffee kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä kunnes lakritsi on täysin sulanut. Sekoita hyvin tasaiseksi kastikkeeksi. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja laita jääkaappiin odottamaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa myös keltuaiset ja tomusokeri vaahdoksi. Sekoita keltuais-tomusokerivaahtoon jogurtti ja parparperit. Yhdistä varovasti kaikki vaahdot keskenään. Lisää lopuksi joukkoon lakritsikastike ja sekoita varovasti käännellen pari kertaa. Kastikkeen ei tarvitse sekoittua täytteeseen kokonaan, vaan lopputulos kannattaa jättää raidalliseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Voit myös hyydyttää kakun pakastimessa ja tarjota vähän kohmeisena.

Koristeluun voit käyttää marinoitua raparperia ja vaikkapa tuoreita marjoja ja lakunauhaa. Marinoituja raparpereja varten leikkaa raparperit nauhoiksi. Keitä vettä ja sokeria kattilassa n. 5 minuuttia. Ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon limetin mehu ja kuori. Anna jäähtyä 10 minuuttia. Sekoita joukkoon raparperisuikaleet ja anna maustua viileässä tunnin ajan.

Kakku oli maultaan erinomainen, mutta lopputulos jäi todella löysäksi. Ei se siitä hyytynyt toisenkaan vuorokauden aikana jääkaapissa. Leikkaaminen oli kyllä äärimmäisen sotkuista puuhaa. Mutta siis maku oli todella hyvä. Lakritsi ja raparperi sopivat yhteen mahtavasti. Ehkä se pakastinkikka olisi voinut olla hyvä idea. Valitettavasti pakastimesta ei löytynyt tilaa kakkuvuoalle. Myös liivatteen käyttämistä voisi harkita. Ehkä kokeilen tätä ensi kesänä uudestaan liivatteen kanssa. Kirjoittelen sitten uusia havaintoja.

Lakritsi-raparperi voisi muuten olla erinomainen kombinaatio jäätelössä. Pitäneekin kokeilla, jos vielä jostain raparperia siunaantuu. Muita jäätelöideoita kokeilulistalla ovat kombinaatiot mansikka-basilika-valkosuklaa sekä mansikka-balsamico. Katsotaan, josko pikku hiljaa jäätelökesäkin käynnistyisi. Ensi viikolla olisi hyvä hetki kokeilla, kun kuitenkin pitää jotain kyhäelmää töihin viedä viimeisenä työpäivänä ennen kesälomaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...