maanantai 15. elokuuta 2011

Kuningatar-valkosuklaakohokas

Tähän ohjeeseen päädyin mielenkiintoisen etsiskelyn tuloksena. Muistelin nimittäin, että olen jostain lehdestä lukenut jonkin herkullisen kuuloisen jälkiruokaohjeen, jolle oli viinisuosituksena Inniskillinin jääviini, jota taannoin tuli Finnairin lentokoneesta ostettua. Olen ajatellut viinin säästää jouluksi, mutta ainahan sitä voi sitä jälkiruokaohjetta jo vähän harjoitella etukäteen.

Enpäs sitten sitä ohjetta löytänyt, mutta löysin Viini-lehden parhaiden viinien resepteistä samalle viinille suositellun mandariinikohokkaan ohjeen. Muunsin sitten sitä niin, että sain kauden marjoihin sopivan version. En enää usko tämän näillä muutoksilla toimivan jääviinin kaverina ihan yhtä hyvin, mutta onneksi hyllyssä sattui olemaan vielä myös Banfin kerrassaan mahtavaa kuplivaa piemontelaista Brachetto d'Acquita. Se on hyvää pataa vadelman ja valkosuklaan kanssa. Eikä tuo mustikkakaan tätä liittoa pilannut.

25 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa
2 munankeltuaista
3 munanvalkuaista
1/2 dl sokeria
100 g valkosuklaata
1 dl mustikoita
1 dl vadelmia
voita ja sokeria vuokien voiteluun
tomusokeria

Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita tasaiseksi ja lisää sitten vielä maito ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos on kiinteää ja irtoaa kattilan reunoista. Anna jäähtyä hetkisen.

Sulata suklaa varovasti vesihauteessa. Sekoita sulatettu suklaa ja keltuaiset jäähtyneen taikinan joukkoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele varovasti taikinan sekaan. Voitele kohokasvuoat (4 kpl) voilla ja sokeroi ne. Jaa marjat vuokien pohjille. Kaada taikina kohokasvuokiin ja tasaa pinta. Paista 200-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Ota vuoat uunista varovasti ja sirottele päälle tomusokeria. Tarjoile välittömästi.

Onnistuin saamaan omat kohokkaani kohoamaan vähän miten sattuu. Tämä lienee pinnan tasoittamisesta kiinni. Yritin olla tarkkana ja pyyhkiä vuokien reunatkin tarkasti puhtaaksi, mutta silti kävi näin. Ulkonäkö ei siis ihan ollut kohdallaan, mutta se tuskin on ohjeen vika, vaan kokki vain kaipaisi vähän harjoitusta. Luvassa siis lisää kohokkaita lähiaikoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...