keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Kanaa Ramsayn tapaan

Sain joululahjaksi jo ennestään ylitsepursuavan keittokirjahyllyni täytteeksi Gordon Ramsayn kirjan Gordon Raymsay omassa keittiössään. Siitä otin ensimmäiseksi kokeiluun tällaisen kanareseptin, jossa alun perin olisi pitänyt käyttää kanankoipia. Minulla sattui olemaan pakastimessa mahtavaa luomukasvatettua Kukonharjan kukonpojan rintaa, joten käytin niitä. Ohje ei nyt oikein ole erityisen kesäinen, mutta samapa tuo.

4 kanan rintaleikettä
1 tl setsuaninpippureita
1 tl kiinalaista viismaustetta
1-2 rkl oliiviöljyä
2 keskikokoista sipulia ohuesti viipaloituina
1 rkl hienosti raastettua inkiväärinjuurta
2 rkl hunajaa
tilkka kuivaa valkoviiniä
4 dl kanalientä
1 tl maissijauhoa sekoitettuna 1 rkl vettä

Setsuaninpippureita, toiselta nimeltään anispippureitam en ole onnistunut ruokakaupoista enkä Hakaniemen hallin maustekaupasta löytämään. Varmaankin näitä sitten taas seuraavan kerran Vii-Voanissa käydessä täytyy hankkia. Useissa ohjeissa kuitenkin setsuaninpippurit on korvattu mustapippureilla. Lisäksi viismausteessa on jo itsessään setsuaninpippuria mukana. Päätinkin paahtamaan mustapippureita setsuaninpippureiden sijaan ja laitoin mortteliin mukaan myös ripauksen chiliä.

Paahda setsuaninpippureita kuivalla kuumalla pannulla, kunnes ne alkavat tuoksua, n. 1-2 minuuttia. Siirrä pippurit mortteliin ja lisää viismauste, ripaus suolaa sekä mustapippuria. Jauha seos survimella ja sirottele tasaisesti kanojen päälle.

Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää kanat. Ruskista 3-4 minuuttia molemmin puolin. Nosta kanat pois pannulta ja lisää sipulit sekä inkivääri pannulle. Lisää tarvittaessa tilkka öljyä. Kuullota sipulia ja inkivääriä, kunnes sipuli on pehmeää. Lisää hunaja ja valkoviini. Keittele kokoon, kunnes liemi on siirappista. Kaada joukkoon kanaliemi ja kuumenna kiehuvaksi.

Nosta kanat takaisin pannulle ja hauduta kypsäksi, noin 40-45 minuuttia. Käännä kanat puolivälissä. Jos haluat paksumman kastikkeen, lisää liemeen maissijauhoseos ja anna kiehua muutama minuutti.

Gordon itse kertoo tarjoavansa tätä ruokaa palsternakkamuhennoksen kanssa. Yhdenlaista tällaista tein lampaan kaveriksi aiemmin, joten ohje oli tuttu jo valmiiksi. Muutoin tämä ruoka kuulostaisi kiinalaiselta, ehkä noiden setsuaninpippureiden ja viismausteen takia, mutta tuo palsternakkamuhennos ei oikein passaa sinne suunnalle. Tai mistäs minä tiedän, enhän ole koskaan setsuanin maakunnassa käynyt. Jätän kuitenkin tällä kertaa tuon maantieteellisen luokittelukortin pelaamatta. Tämä ruoka voisi kyllä toimia ihan hyvin esim. riisin kanssa, sillä tuo palsternakkahommeli oli vähän outo lintu mausteisen kanan seurassa. Omituisia nuo englantilaiset.

Inkiväärinjuuri on muuten yksi niitä elintarvikkeita, joita aina tulee ostettua liikaa. Ylijäämän voi kuitenkin pakastaa. Kuorin juuren valmiiksi ja pilkon suurin piirtein järkevän kokoisiin paloihin ennen pakastamista. Juuren kannattaa antaa sulaa jääkaapissa yön yli ennen käyttöä, jotta sen raastaminen tai pilkkominen käy helpommin. Lisähuomiona on pakko linkittää tähän blogista Jokapäiväistä leipää postaus, jossa vinkkejä yli jääneiden munan keltuaisten ja valkuaisten käyttämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...