sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Ruissämpylät

Leipä pääsi loppumaan, eikä ollut aikaa normaalia kolmen päivän prosessia odotella, joten kaivoin Heléne Johanssonin kirjasta Leipä esille tämmöisen sämpyläohjeen. Tähän tarvitaan ruishapanjuurta, josta olen kirjoittanut aiemminkin, mm. täällä.

Johanssonin kirjan suomenkieliseen laitokseen oli hauskasti lipsahtanut virhe tähän ohjeeseen: vehnäjauhot olivat jääneet kokonaan pois. Voin kertoa, että tulee muuten melkoisen vetelä velli, jos tekee tuon ohjeen mukaan. Kuulin tästä onneksi henkilöltä, joka lähetti tulistunutta sähköpostia aiheesta kustantajalle. Kustantajan edustaja löysi itse sitten tutkimaan ruvettuaan vielä toisenkin virheen kirjan ohjeista. Vaan se onkin ihan eri tarina se.

450 g vettä
650 g vehnäjauhoja
250 g ruishapanjuurta
125 g karkeita ruisjauhoja
10 g hiivaa
15 g leipäsiirappia
12 g merisuolaa (alkuperäisessä ohjeessa 20 g, kirjan ohjeilla tulee töykeän suolaista!)
100 g liotettuja rusinoita (myös muita kuivattuja hedelmiä voi käyttää)
kurpitsansiemeniä tai muita siemeniä koristeeksi

Sekoita kaikki ainekset suolaa ja hedelmiä lukuunottamatta. Vaivaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin vähintään kaksinkertainen aika. Lisää suola ja hedelmät ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Anna taikinan levätä kulhossa 30 minuuttia.

Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 15 osaan. Kasta toinen leikkauspinta koristeisiin. Laita sämpylä leivinpaperille kohoamaan liinan alle 2 tunniksi huoneenlämpöön tai yön yli jääkaappiin.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Mikäli kohotit sämpylöitä jääkaapissa, ota ne huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Laita sämpylät uuniin ja pudota lämpö 200 asteeseen. Paista n. 15 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Nämä ovat ihan mukavan maukkaita sämpylöitä. Rusinat antavat hauskan säväyksen. Varmaan myös muut kuivatut hedelmät toimivat samoin, kuten ohjeessa todettiinkin. Sämpylöistä varmaankin saisi kauniimpia, jos käyttäisi esim. noita kurpitsansiemeniä koristeena. Minulla piti niitä kaapista löytyä, mutta eipäs löytynytkään. Jätin sitten siitä suivaantuneena koko koristelun seuraavaan kertaan.

2 kommenttia:

  1. hei, löysin blogiisi juurikin (no pun intended!) tuosta virheestä johtuen, koska arvelin, että ohjeesta puuttuu vehnäjauhojen määrä ja niinhän se olikin. Mikähän se toinen virhe on? (Aion nim. leipoa muutakin tästä kirjasta, ja olisi kiva tietää, ettei mene leipä pilalle :D

    VastaaPoista
  2. Kiinnostaisi kovasti se toinen virhe! Onko joku löytänyt?

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...