tiistai 30. marraskuuta 2010

Perusasioiden äärellä eli mummon lihapullat

Nämä eivät ole niitä kaupan mummon lihapullia, joissa on lähinnä kanan nahkaa. Tässä ohjeessa käytetään oikeaa lihaa sekä läträtään kerman ja voin kanssa. Eipä siis suurikaan ihme, että maukasta on. Ohje on napattu Maija Silvennoisen aina näin kylmään vuodenaikaan ajankohtaisesta kirjasta Maijan lihakirja.

lihapullat
1 kg jauhelihaa
4 vaaleaa leipäviipaletta kuutioina
2 dl kuohukermaa
1 rkl voita
1 sipuli hienonnettuna
suolaa
jauhettua mustapippuria

Sekoita leipäkuutiot ja kerma ja anna turvota puolisen tuntia. Käytin tähän itse leipomaani spelttileipää ja hyvin tuntui sopivan. Kuullota sipuli voissa ja sekoita leipä-kermaseokseen. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Sekoita mukaan jauheliha. Mausteiden tarkistamista varten voit paistaa pienen koepyörykän.

Pyöritä taikinasta pieniä pyöryköitä (isommat eivät paistu pannulla ikinä kypsiksi!). Paista kauniin ruskeiksi voissa pannulla. Voit jälkikypsentää pullia vielä lopuksi kastikkeessa tarpeen niin vaatiessa. Käytä toki myös uunia, mikäli siltä tuntuu. Hyvä kompromissi on paistaa pullat ruskeiksi pannulla ja hoitaa kypsennys loppuun uunissa. Näin saat varmasti kypsiä lihapullia, joissa on maukas paistopinta.

kastike
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
1 sipuli hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä
4 dl vettä
2 dl kuohukermaa
suolaa
vastajauhettua valkopippuria

Sulata voi paistinpannussa ja ruskista siinä jauhot. Lisää sipuli ja ruskista hetki sekoitellen. Lisää tomaattipyree ja sekoita. Lisää vielä vesi ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Lisää lihapullat kastikkeeseen ja kiehauta. Tarjoa perunamuusin kanssa. Kasvislisukekaan ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto.

Tämän ruoan kanssa tuli juotua Pata Negra Gran Reservaa, joka sattumalta oli avattuna. Odotuksen eivät olleet korkealla yhdistelmän toimivuudesta, mutta viini onnistui kuitenkin joitain ruoan aromeja voimistamaan. Voisin siis tätä yhdistelmää suositella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...